Kristerssons klimatattack mot Åkesson

avPär Karlsson

VÄSTERÅS/STRÄNGNÄS. SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagade sina politiska motståndare för att överdriva klimathotet och att göra politik av sommarens väder.

Nu slår Ulf Kristersson tillbaka.

– Han bagatelliserade och raljerade, säger M-ledaren.

Efter sommarens omfattande torka och skogsbränder har miljö- och klimatfrågan seglat upp som en av valrörelsens viktigaste frågor. Flera partier, både till höger och vänster, har ägnat frågan mycket tid och lanserat en rad förslag.

Flera partiledare besökte arbetet vid bränderna, men inte SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det är något han fått kritik för.

När Åkesson under förra helgen höll sitt sommartal i Sölvesborg slog han tillbaka. Han anklagade de övriga partierna för att desperat försöka göra ”politik av vädret”. Han menade att det som sägs är alldeles för alarmistiskt och att ”jorden inte kommer att gå under”.

– Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är helt enkelt inte seriöst. Det är den värsta sortens populism, sa Jimmie Åkesson.

En av dem som reagerat på SD-ledarens uttalanden är Ulf Kristersson (M), vars parti just nu ser ut att slåss med SD om att bli andra största parti i valet.

”Han stod och raljerade”

Efter att Kristersson tagit del av talet skrev han ett långt inlägg på Facebook.

”Han stod och raljerade över dem som ”gör politik av vädret”. Det är ”den lägsta formen av populism”, menade han. Och det är kanske lätt att stå i ett festivaltält som förband till Ultima Thule och raljera över det varma vädret”, skrev M-ledaren.

Han skrev också:

”Jimmie Åkesson raljerar alltså över vädret. Och vill att Sverige går ut ur EU och att vi därmed överger vårt viktigaste internationella klimatsamarbete. Jag kan leva med att vi tycker olika i svensk politik - det ska man göra i en demokrati. Men denna cynism gillar jag verkligen inte”.

1 av 2 | Foto: Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.

Under Kristerssons turné i Mälardalen utvecklade han sin irritation i en intervju med Aftonbladet.

– Jag tycker att Åkesson hade en raljant ton i en viktig fråga. Allvarliga frågor tycker jag att man ska hantera på ett allvarligt sätt, det tycker jag inte att han gjorde där. Han bagatelliserade och raljerade.

Att som Åkesson säga, att politiker försöker göra politik av sommarens varma väder, stämmer inte menar Kristersson.

– Det är ingen som säger att den här sommaren är beviset på klimatförändringarna. De allra flesta seriösa bedömare är överens om att vi ser en temperaturhöjning och att risken för extremväder ökar väsentligt. Sedan är jag inte vetenskapsman och kan säga exakt vem som har rätt. Det finns lite olika bud när man läser de här sakerna.

– Men en enkel försiktighetsprincip lär oss att det här är på riktigt, allt talar för att vi är på väg att få en temperaturhöjning och att den kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Den här sommaren bara bekräftar den känslan.

SD inte med på målet till 2045

Ulf Kristersson har sedan han tillträdde som partiledare betonat att Moderaterna måste bli mer relevanta inom klimat- och miljöfrågorna.

Han säger att SD sticker ut bland riksdagens partier, som det enda parti som inte är med på klimatmålet om att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

– Alla andra är överens om målen med klimatpolitiken, även om vi inte är överens om medlen. Det är en styrka att vi är överens om målen, sedan tycker jag vi kan vara ännu frimodigare i debatten om hur det ska gå till.

– SD är inte med på det och det antyder att de inte tycker att det här är en särskilt viktig fråga. Det köper inte jag, säger Kristersson.

ARTIKELN HANDLAR OM