Åkessons hyllning till Fridolin: ”Var enda som kom och hälsade”

Bjuder in Gustav Fridolin att äta pizza i Sölvesborg

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Samtliga partiledare höll tacktal till Fridolin i och med att han gör sin sista partiledardebatt.

Mest överraskande var Åkessons:

– Han var den enda som kom upp på vårt kansli och hälsade när vi var nya i riksdagen. Han har alltid varit en reko och trevlig person, säger SD-ledaren.

Passande nog är det många som vill ge Gustav Fridolin böcker i avtackningsgåva. Sjöstedt ger deckaren ”Silvervägen”, Löfven böcker som Fridolin kan läsa med barnen och Kristersson en biografi över tidigare moderatledaren Gösta Bohman.

– Jag vill passa på att säga att jag uppskattar genuint att ni satt ner foten för klimat och miljöfrågor. Engagemanget tar ingen miste på, inte heller jag, säger Ulf Kristersson.

Busch Thor gav en present från Naturskyddsföreningen och Annie Lööf en för kampen för flickors rätt till utbildning.

Jimmie Åkesson vill som present ta igen en tidigare missad inbjudan att äta pizza tillsammans i Vittsjö, där Fridolin vuxit upp.

– När Fridolin är i Vittsjö får han gärna komma till Sölvesborg på pizza. Det är ju ganska nära. Det får bli min present till Fridolin för där finns bästa pizzan, säger Åkesson.

”Den enda som sa hej”

Han drar sig också till minnes hur värdigt Fridolin behandlade honom när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

– Jag minns när vi var helt nya i riksdagen och det rasade en ganska överdriven medial debatt kring det faktum att vi kommit in. Vi betrakades som ett arbetsmiljöproblem och folk ville inte dela kopiator med oss ryktades det. Gustaf Fridolin som på många sätt är min raka motsats politiskt var den enda som kom upp på vårt kansli och sa hej. Det minnet vill jag ta med mig. Han har alltid varit en reko och trevlig person.

Fridolin höll dock inte med om att bästa pizzan finns i Jimmies hemstad.

Samtliga partiledare sa några väl valda ord om språkröret och hans politiska gärning. Jan Björklund skänker en summa pengar till Läkare utan gränser i gåva till Fridolin.

– Ni har ju stadgar i ert parti som säger att man bara får sitta en viss tid som partiledare. För mig har det alltid framstått som främmande, kommenterade Jan Björklund som själv suttit elva år som ledare för sitt parti.

”Du kommer dyka upp igen”

Gustav Fridolin kommer att avgå i maj när nytt språkrör väljs.

– Det låter som att jag ska gå i pension, det ska jag ju inte göra, säger Fridolin när han tackar för alla fina ord.

Sjöstedt vill inte riktigt tro att Gustav Fridolin helt kommer lämna politiken bakom sig:

– Ditt uppsåt har alltid varit gott och du har arbetat hårt. Jag tror inte det är sista gången vi hör dig i den politiska debatten, du kommer att dyka upp på något sätt, säger Sjöstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE