Valet 2018

KD: Ja till SD i utredning om migrationspolitiken

avJohn Granlund, Jonathan Jeppsson

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger ja till att ha med SD i en utredning om framtida migrationspolitik.

– En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer vilket betyder att alla partier får vara med, säger hon till DN.

KD-ledarens förslag bryter mot hur de senaste regeringarna sett på SD:s inflytande över migrationspolitiken. Både den förra alliansregeringen och den nuvarande rödgröna regeringen har velat hålla Sverigedemokraterna borta från migrationssamtal.

Nu går KD-ledaren Ebba Busch Thor ut med att SD borde ges tillträde till en utredning om den framtida migrationspolitiken.

Det handlar om en parlamentarisk utredning som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har föreslagit.

– Vi behöver en överblickbar migrationspolitik för många år framöver och det kräver en uppgörelse som är bred. En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer vilket betyder att alla partier får vara med. Så har Sverige historiskt hanterat stora frågor. Men vårt besked om att inte förhandla med Sverigedemokraterna ligger fast, säger Ebba Busch Thor till DN.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren vill ha med Sverigedemokraterna i migrationsutredningen.

Till tidningen säger partiledningen också att hon gärna skulle se att Alliansen går in i förhandlingarna med en gemensam linje.

– Det är klart att det vore det bästa, sedan är det tveksamt om det är realistiskt., säger Ebba Busch Thor.

I söndags sa också M-ledaren Ulf Kristersson, i SVT:s partiledardebatt, att han bill ha en ”bred överenskommelse om migrationspolitiken” som inte utesluter något parti.

– Ja, jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen.

Uttalandet har tolkats som en invit till SD – vilket rör upp känslor inom Socialdemokraterna:

– Om inte Kristerssons värderingar hindrar honom från att samarbeta med SD om migrationspolitiken, då finns det inga hinder kvar, sa näringsminister Mikael Damberg (S) till Aftonbladet i går.

Även Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) utesluter en uppgörelse med SD.