Hanif Bali talade inte sanning om mejlväxlingen

Hanif Bali (M) erkänner nu att han inte talade sanning om en mejlväxling mellan UD och en journalist som han publicerade på Twitter.

Mejlväxlingen hade han fått från högerpopulistiska sajten Nyheter Idags chefredaktör, Chang Frick – men Bali sa först att han hittat den i sitt flöde.

– Jag borde varit mer kritisk och tänkt igenom vad konsekvenserna av tweeten var, skriver Hanif Bali på Facebook.

Moderaterna har inlett en internutredning av riksdagsledamotens agerande.

Moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har lämnat olika versioner om varifrån han fick mejlväxlingen mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.

Han uppgav till DN att han fångat upp en mejlväxling mellan Utrikesdepartementet och journalisten Patrik Oksanen i sitt flöde på internet. 

Men en skärmdump från en konversation han hade i sociala medier visar något annat – där skriver Hanif Bali att han fått mejlen ”från en bekant”.

”Olustigt att uppge källan”

På Facebook ger han nu en ny version, när han skriver att han ”blev vag i sina svar” när DN ringde upp honom för att han inte ville uppge sin källa.

– Jag tyckte att det var olustigt att ge upp källan, skriver han och fortsätter:

”Mina fel:
– Jag borde varit mer kritisk och tänkt igenom vad konsekvenserna av tweeten var, om vilka krafter det skulle gynna och trigga.
– Att jag inte sa att källan var Chang Frick och Nyheter Idag.”

Hanif Bali

Moderaterna har inlett en internutredning kring Hanif Balis agerande.

– Oavsett vad den ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, sa Tobias Billström i går till SVT.

Människorättskämpe

Det som nu landat i en ursäkt från Hanif Bali, startade med helt andra personer inblandade.

I början av februari skickade UD ett mejl till Hela Hälsningland-journalisten Patrik Oksanen, som är profilerad i säkerhetsfrågor. De undrade om han ville intervjua den ukrainska människorättskämpen Olga Skripnuk som var där på en konferens om Rysslands annektering av Krimhalvön.

Mejlväxlingen mellan UD och Oksanen begärdes kort därefter ut av högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Det är den mejlväxlingen som Hanif Bali snabbt publicerade på sitt Twitterkonto och som han nu ber om ursäkt för att han gjorde.

Enligt regeringskällor är det det korta tidsspannet mellan att mejlen skickades mellan Oksanen och UD och att de begärdes ut som fått UD att reagera. Man utesluter inte teorin att någon, exempelvis främmande makt, avlyssnat Oksanen eller att hans mejl kan vara hackad.

Källor uppger för Aftonbladet att säkerhetsavdelningen på UD är informerad.

Verklighetsfrämmande

”Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande. Jag har enbart yttrat mig kritiskt om Putins Ryssland och en enkel sökning på alla plattformar jag deltar i kan styrka detta. Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda”, skriver Hanif Bali på Facebook.

UD vill inte kommentera frågan ytterligare.

Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick slår ifrån sig anklagelserna om att Ryssland skulle avlyssna UD för att sedan ge Nyheter Idag information om mejlväxlingen som Nyheter idag sedan skulle begära ut gå grund av det, som fullkomligt grundlösa.

– Jag blir alldeles mållös av DN-artikeln. Det här är allt annat än seriöst. Om vi på fullt allvar skulle spionera på UD:s mejlkonversationer, varför skulle vi då begära ut desamma i eget namn?

Publisert:

LÄS VIDARE