Annie Lööf: Fyra miljarder mer till tågtrafiken

SAMHÄLLE

Centerpartiet vill satsa vill satsa fyra miljarder kronor mer än regeringen på att bygga ut tågrafiken. 

Det meddelade Annie Lööf under sitt tal på partistämman.

– Det är en våra allra viktigaste satsningar. För tågen, de ska gå i tid, säger C-ledaren.

1 av 5 | Foto: Krister Hansson

I dag möts mer än 500 centerpartister för partistämma i Malmö. Trots att det kommit in rekordmånga motioner som ska debatteras i fyra dagar väntas inga stora duster eller uppslitande konflikter.

Annie Lööf tog i sitt inledningstal upp två stora satsningar – fyra miljarder mer än regeringen på tågtrafiken och 1,3 miljarder mer än regeringen på bättre havsmiljö.

Hon upphöll sig också i talet vid den kommande nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

– Jag kommer att fortsätta markera hårt mot dessa krafter. Oavsett var hatet kommer ifrån. Islamistiska fundamentalister, yttersta vänster eller från nazister och främlingsfientliga krafter, så ska vi stå upp. Vi ska inte tystna.

Minskade ränteavdrag

I Malmö vill centerledningen bland annat ha stämmans välsignelse för att driva på för en bred skatte- och bostadspolitisk reform. I likhet med flera andra partier den senaste tiden öppnar partiet för minskade ränteavdrag och kan tänka sig minskad reavinstskatt och friare hyressättning.

Rubriken för stämman är "Nytt ledarskap för Sverige". Ombuden kommer att känna igen traditionella centerfrågor som landsbygds-, miljö- och småföretagarpolitik, men med ökat opinionsstöd vill partiet bredda sig och det finns även en hel del förslag om exempelvis vård, polis och försvar.

Ett par motioner kräver att Systembolaget ska avvecklas, vilket stöter på hårt motstånd på vissa håll i partiet. Någonstans däremellan ligger partistyrelsens förslag om att tillåta gårdsförsäljning, fler ombud och att låta lanthandlare hålla lager av vin, sprit och öl, som ska få säljas till högre pris än på Systembolaget.

Sprickan växer

Ungefär samtidigt som stämman avslutas på söndag väljs Ulf Kristersson till ny moderatledare. Annie Lööf har upprepade gånger sagt att hon hoppas att Allianspartierna ska kunna enas i regeringsfrågan efter det.

– Det vore en välgärning om vi kan göra det under hösten, sade hon på en pressträff inför stämman.

Allianspartierna splittras i sin syn på Sverigedemokraterna och hur de kan tänka sig att forma en regering efter valet nästa höst. Nyligen vidgades sprickan än mer mellan partierna när de inte kunde enas om en gemensam linje i misstroendefrågan mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM