När Sverige sviker

Kraftfulla reaktioner på Aftonbladets granskning

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Att Motala sänker värmen för äldre för att spara väcker kraftfulla reaktioner.

Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO, är en av dem som är mycket upprörd.

– Detta är oacceptabelt, säger hon.

Förra året gick Motala kommun med underskott, minus 20,2 miljoner. För att vända detta och hamna på ett plus måste man spara rejält också i år. Bland åtgärderna finns att sänka temperaturen i alla kommunens lokaler, även äldreboenden, från cirka 23 grader till 20 grader.

Det har fått äldre, anhöriga och personal att reagera, eftersom många gamla sitter stilla och generellt är mer frusna än andra.

”Nedsättande”

En som är mycket upprörd är Christina Tallberg, ordförande för PRO. Hon menar att äldre behöver värme, inte minst eftersom många är mindre rörliga och har nedsatt cirkulation.

Hon reagerar också kraftigt på att kommunalrådet Kåre Friberg (M) slår fast att de gamla inte ska frysa, att de till exempel kan ha filtar på sig.

– Uttalandet är nedsättande och kränkande och ger intryck av att han inte vet vad han talar om. De äldre som bor på äldreboende betalar höga avgifter för boende, omsorg och mat – och även skatt på sin pension.

Vill hellre se sänkta arvoden

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är också upprörd.

– Vänsterpartiet i Motala har föreslagit att politikerna ska sänka sina arvoden men fick inte stöd av något annat parti. De kunde sänkt politikernas arvoden, men sänker värmen på äldreboendet i stället, säger han.

Men det kokar också av reaktioner i sociala medier.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) skriver på Twitter om När Sverige sviker-granskningen:

”Moderat välfärdspolitik i praktiken. SD lade ner rösterna så att budgeten kunde röstas igenom. Sänkt värme och indragen varm kvällsmat för de äldre blir konsekvensen.”

Tidigare riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) siktar in sig på hur politikerna i Motala prioriterar:

”Om de äldre i Motala fått välja hade de valt husmanskost med mera kött istället för dyrare ekomat och mera billigare vegetariskt. Nu bestämmer politikerna att spara på värmen för de äldre och erbjuder filtar istället för att köpa prisvärd och bra vanlig svensk mat. Upprörande!”

Carl Schlyter, partiledare för Vändpunkt och tidigare riksdagsledamot (MP), skriver att besparingarna i Motala handlar om ”ett kallare samhälle inte om kallare bostäder”.

”Så sjukt”

Även artisten Thomas DiLeva twittrar om granskningen:

”Läser i Aftonbladet idag: "Det blir en kall vinter för de gamla i Motala när kommunen sparar. Värmen sänks med tre grader på äldreboendena och den varma kvällsmaten kan dras in..." Det här är så sjukt! Det är "Lights out på ålderdomshemmet". ”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver i sin tur: ”skamligt av kommunalråd att sänka värmen för äldreboende och ge dem filtar. De har redan dålig cirkulation och fryser. Ska de mest sårbara betala för usel ekonomisk planering?”.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Aftonbladets chefredaktör: Därför granskar vi Sveriges kriskommuner
Motala sänker värmen hos de gamla för att spara pengar
Kommunalrådet: De äldre kan ha filtar
Lena Mellin: Kommunerna krisar – det är på blodigt allvar


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hela granskningen ”När Sverige sviker”

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Christina Tallberg

Motala

Anders Ygeman

Äldrevård