Lööf: Det är Löfven som borde besinna sig

1 av 5
SAMHÄLLE

Annie Lööf uppmanar Stefan Löfven att ta tillbaka de delar av hans budget som hon vill stoppa.

Centerledaren anser att statsministern är pressad eftersom han inte kommer få igenom sin ekonomiska politik.

– Jag tycker det är Stefan Löfven som borde besinna sig, säger hon.

Allianspartiernas strategier för att hindra regeringens budget har varit en följetong de senaste dagarna. Tre olika förslag har presenterats och i går gick statsminister Stefan Löfven ut och uppmanade alliansledarna att besinna sig.

– Det är vår skyldighet att som politiker ta ansvar. Då kan man inte hålla på att bara diskutera förslag om hur man ska stoppa varandra eller obstruera, sa han.

Annie Lööf, som på fredagen besökte Norrbotten och Polarbröds fabrik i Älvsbyn, anser att Stefan Löfvens uttalande visar att han är pressad eftersom han inte kommer få igenom hela sin budget.

– Jag tycker att Stefan Löfven borde besinna sig och inse att om han lyssnar på vad en majoritet av riksdagen tycker, så borde han backa från en del av de skadliga skatteförlag som han nu tänker lägga. Om han gör det så får han ju igenom resten av sin budget, säger hon.

Centerpartiet vill bryta ut vissa delar av budgeten som rör skattefrågor, bland annat den höjda inkomstskatten. På så vis hoppas de kunna stoppa regeringens politik från att bli verklighet. Men varken Liberalerna eller Moderaterna är med på strategin. Partierna har i stället presenterat alternativa lösningar.

När kommer ni presentera en gemensam alliansstrategi?

– Jag vill att alliansen ska enas. Att vi blir en tydlig kraft i svensk politik igen. Vi kommer ju att träffas allt eftersom, och under året kommer vi förmodligen hitta en gemensam linje, det måste vi göra. Mitt förslag var ju att försöka hitta en väg framåt, för att efter det kunna fokusera på att berätta om det vi vill genomföra när vi kommer i regeringsställning, säger Annie Lööf.

Anne Lööf tycker att det är olyckligt att Alliansen inte kan enas, men säger samtidigt att det pågår diskussioner. Av de förslag som presenterats tycker hon att Liberalernas ligger närmare Centerpartiets än Moderaternas. L riktar också in sig på delar av regeringens budget men hotar med misstroendeförklaring mot regeringen om den inte självmant drar tillbaka de delar de kritiserar.

Moderaterna vill i stället lägga en hel gemensam alliansbudget för att försöka fälla regeringen - något som välkomnas av KD men som C säger blankt nej till.

– Varken Centerpartiet eller Liberalerna kan tänka sig att sätta oss i en regeringsställning där det kräver ett aktivt beroende av Sverigedemokraterna. Om man lägger en alliansgemensam budget innebär det att man också måste vara beredd att regera på det underlag som man vinner budgeten med, och jag är inte beredd att regera Sverige med ett beroende av SD. Därför säger vi nej till det, säger Annie Lööf.

Tidigare i dag kommenterade även M-ledaren Anna Kinberg Batras Löfvens kritik.

– Jag tänker inte alls besinna mig, sa hon till TT.

– Det är inte hans rättighet att sitta kvar som statsminister oavsett parlamentariskt läge eller vad han gör. Det är hans skyldighet att försöka klara sig och det är min skyldighet att stå upp för vår politik och vara beredd att genomföra den, sa hon vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM