Ödesmöte för Moderaterna

SAMHÄLLE

KARLSTAD. 1 500 moderatpolitiker har rest till Värmland för att hålla Sverigemöte.

Det är ett parti i motvind som samlas – opinionsstödet är lägre än på många år och förtroendet för Anna Kinberg Batra dalar.

Inför vad som kallas ödesmötet bekräftas partiets ras i storundersökningen Svensk väljaropinion.

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra.

I dag inleder Moderaterna sina kommun- och landsdagar, kallat Sverigemötet, i Karlstad. Moderatpolitiker från hela landet samlas under två dagar för att lyssna på tal från partiledningen, hålla seminarium och workshops.

Föst ut är partisekreteraren Tomas Tobé som talar 9.45 på fredagsförmiddagen. Sedan följer seminarium om bland annat migration, arbetsmarknad, ekonomi och trygghet.

AKB talar

På lördag talar Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Sverigemötet har kommit att kallas ett ödesmöte. Opinionsstödet har sjunkit under en lång tid. Men sedan partiledningen meddelade att man ville bryta isoleringen av SD och samarbeta i riksdagen har opinionssiffrorna dalat kraftigt. Man ligger i dag långt under valresultatet från 2014 och i en rad mätningar har SD petat ner M som Sveriges andra största parti.

Dessutom har förtroendet för Anna Kinberg Batra sjunkit kraftigt. Inför Sverigemötet talade Aftonbladet med en lång rad M-toppar som krävde att partiledningen nu bättrar sig.

– Jag tror helt enkelt att vi har varit dåliga på att kommunicera vår politik, att vi måste bli bättre, sa Lars-Ingvar Ljungmann, ordförande för Moderaterna i Skåne.

Raset bekräftat

I senaste undersökningen från Aftonbladet/Inizio hade Moderaterna tappat kraftigt och stöddes av bara 17,6 procent av väljarkåren. Då hade man sedan valet tappat var fjärde väljare.

Aftonbladets opinionssiffror får stöd när Sifo sammanställt flera opinionsmätningar i undersökningen Svensk väljaropinion. Där har Moderaterna backat till 17,7 procent.

I riksdagsvalet 2014 fick partiet drygt 23 procent av rösterna. I valet 2010 låg siffran på runt 30 procent, skriver TT.

Nu höjs röster från flera håll att utvecklingen måste vändas innan det är för sent.

Anna Kinberg Batra kallade i en intervju med TT under torsdagen läget för bekymmersamt:

–  Det är en tuff period nu. Jag är inte nöjd med de här siffrorna.

Under helgen fattas inga beslut om partiets politik, det görs på partistämman i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM