Sara Skyttedal

Dagens Nyheter tvingas betala Skyttedal

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

Sara Skyttedal.
Sara Skyttedal.

SAMHÄLLE

Dagens Nyheter tvingas betala Sara Skyttedal för bilder som tidningen tagit från hennes Facebook-sida.

KD-politikern välkomnar domen och tänker fira med champagne.

– Det står en hemma på kylning, säger hon till Aftonbladet.

Även DN ser domen som en seger - eftersom den ger tidningen rätt att publicera de mest kontroversiella bilderna.

Tvisten mellan Dagens Nyheter och KD-politikern Sara Skyttedal avgjordes i patent- och marknadsdomstolen i Stockholm i dag.

Sara Skyttedal har stämt DN eftersom hon hävdar att tidningen stulit och publicerat privata bilder från hennes Facebook-sida. Domstolen anser att Dagens Nyheter haft rätt att använda vissa av bilderna, de som visar KD-politikerna Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor vid eller i militärfordon i Israel. Däremot anser domstolen inte att det var motiverat att använda alla fotografier, till exempel landskapsbilder eller gruppbilder.

Enligt domen ska DN betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal. Domstolen anser också att DN borde ha angett Skyttedal som fotograf. Samtidigt kommer både Skyttedal och DN få stå för sina egna rättegångskostnader.

– Det är med stor lättnad som jag läser domen. Det har varit ett mål där det varit juridiskt mycket oklart hur utfallet skulle bli, säger Sara Skyttedal.

”Dricker gärna champagne”

Efter domen kommer Skyttedal kunna möta julen med mer lugn, säger hon.

– Jag är glad att rätten nu tagit ställning till att DN inte har haft rätt att publicera bilder på vänner som inte har varit inblandade i den här så kallade nyheten, på landskap och andra semesterbilder som inte haft något nyhetsvärde. Jättestor vinst för alla som tycker att man har rätt till ett privatliv även på internet.

Vad tycker du om DN:s agerande i den här processen?

– Jag hade önskat att man hade kunnat betala fakturan som jag skickade för ett och ett halvt år sen. För deras del blir det ju enormt kostsamt, eftersom de får stå för sina rättegångskostnader; 370 000 och så ska de betala mig 10 000.

Hur ska du fira det här?

– Jag är en person som gärna dricker champagne vid segrar, det står en hemma på kylning och den ska vi ta sen.

DN välkomnar domen

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz välkomnar också domen.

– Jag är glad att tingsrätten har slagit fast principen om att makthavare som gör kontroversiella saker ska kunna granskas, och man ska kunna publicera bilder på det också. Det var det viktiga för oss i det här målet, säger han.

Caspar Opitz säger att DN borde ha skrivit ut att det var Skyttedal som tagit bilderna. Tidningen borde heller inte ha publicerat naturbilderna.

– Man kan väl sammanfatta det med att vi publicerade lite för många bilder. Men de viktiga bilderna, de på Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vid arméfordon, var rätt att publicera.

Kända personer har varit engagerade

Tvisten handlar om Facebook-bilder på KD-politikerna Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor under en resa till Israel 2009 som Dagens Nyheter publicerade i mars 2015. Sara Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång och krävde ersättning på 28 000 kronor. DN har kallat Skyttedals beskyllningar för ”grundlösa” och vägrade betala. Tidningen anser att bilderna använts i ett granskande syfte, vilket motiverade publiceringen.

Flera kända personer har engagerat sig på Skyttedals sida i tvisten, bland andra tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) samt matprofilen Edward Blom.

På DN:s sida står bland annat branschorganisationen Tidningsutgivarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Sara Skyttedal

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

Dagens Nyheter

Edward Blom

Ebba Busch

Carl Bildt

Fotografi

Aftonbladet