Alliansen kanske inte behövs längre

SAMHÄLLE

Alliansen är svaret en fråga som väljarna inte längre ställer.
Ingen betvivlar längre att de fyra borgerliga partierna kan regera ihop.

1 av 2

När Alliansen presenterade en rad förslag i Uppsala var det första gången på åtta månader som de tog ett gemensamt initiativ. Då, i maj förra året, handlade det om trygghet och fler poliser. Nu handlar det om en bättre skola med fokus på nyanländas behov.
Efter förra valet luckrades samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna upp. Från att ha varit supertajt till att bli lösare. Samtliga partier kände ett behov av att lära sig läxan de fick av väljarna och skärpa sin egen profil.
Nu närmar sig nästa val med stormsteg och de fyra partierna närmar sig varandra igen. Det kommer inte att dröja åtta månader till nästa gemensamma Alliansutspel. Kanske inte ens en månad.
Fredrik Reinfeldt (M) och Maud Olofsson (C) gjorde tillsammans med Liberalernas dåvarande partiledare Lars Leijonborg och KD:s Göran Hägglund bedömningen att ett av borgerlighetens största problem var väljarnas misstro till att de skulle kunna regera tillsammans.

1970-talets borgerliga regeringar sprack

De borgerliga regeringarna på 1970-talet föll regelbundet samman och de inre slitningarna var omfattande. Det var lite lugnare i den av Carl Bildt (M) ledda regeringen i början av 1990-talet. Regeringen höll ihop även om motsättningarna bröt ut i öppen dager vid ett par tillfällen. Bland annat då dåvarande miljöministern Olof Johansson (C) lämnade regeringen i protest mot planerna att bygga Öresundsbron.
Alliansen bildades sommaren 2003 hemma hos Maud Olofsson i Högfors i Västerbotten. Den var svaret på frågan om de fyra partierna verkligen skulle kunna regera ihop.
Före valet tre år senare presenterade de fyra partierna ett gemensamt 32-sidigt valmanifest, det första i sitt slag i Sverige. Det var detaljerat till en nivå som till och med sade vem skulle bli ordförande i ett globaliseringsråd, om de vann valet. Den som ville veta vad Alliansen skulle göra fick ett fylligt svar.
Men väljarna frågar sig inte längre om de fyra borgerliga partierna kan regera ihop. De höll sams i åtta år utan att några större kontroverser mellan dem läckte ut.

Behövs Alliansen längre?

Det kan alltså vara så att Alliansen inte längre behövs. Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna har redan bevisat det de ville bevisa, att de kan leda landet tillsammans utan förödande interna bråk.
Men det är uppenbarligen inte den bedömning som de fyra partierna själva gör. De menar att en av förklaringarna till de svaga opinionssiffrorna är att Alliansen inte uppträtt tillsammans så ofta.
Det kan vara så. Själv tror jag att bristen på intressanta besked är en viktigare förklaring.