Mejla

Lena Mellin

Konstige Rasmus kan vara en kuliss

SAMHÄLLE

Allting är inte som det ser ut.

Den danske dårpippin Rasmus Paludan kan, omedvetet eller inte, vara en kuliss som ryska intressen drar nytta av.

Eller också är han bara en knäpp koranbrännare.

Under helgens presskonferens med rikspolischefen Anders Thornberg och kommenderingschefen Jonas Hysing avslöjade de flera intressanta uppgifter.

Den första var att flera av dem som uppträtt som demonstranter mot den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan är av polisen väl kända yrkeskriminella. Alltså inte direkt dem som i vanliga fall drar sin lans för religionsfrihet och islam.

– Det här är inga vanliga motdemonstranter, vi har starka misstankar om att de som går till angrepp mot poliser och räddningstjänst har anknytning till kriminella gäng, sade Anders Thornberg.

Det andra var att udden väldigt tydligt var riktad mot polisen. Så brukar det inte vara även om polisen också kan få sin släng av sleven under våldsamma upplopp.

Det tredje var kommenderingschef Hysings uppgifter om eventuell utländsk inblandning:

– Vi vet att det också finns information om uppvigling till våld mot poliser på sociala medier orkestrerade från ulandet.

Sveaparken, Örebro, långfredagen 2022.

Rasmus Paludan är en känd dansk högerextremist med både svenskt och danskt medborgarskap. Han leder partiet Stram kurs som nästan kom in i parlamentet i valet 2019.

Han har gjort sig känd för uppseendeväckande demonstrationer och koranbränningar och hade under flera år inreseförbud i Sverige. Det var innan han kom på att han var svensk medborgare också.

I hemlandet är han bland annat dömd för att ha sagt att afrikaner har lågt IQ. Han är advokat.

Inför och under påskhelgen hade han sökt och fått tillstånd till demonstrationer med udden riktad mot islam. Ett flertal urartade till våldsamma upplopp.

26 poliser skadades liksom ett 20-tal polisbilar. Ytterligare 14 personer, som inte är poliser, kom till skada under upploppen.

Men de förväntade motdemonstranterna bestod alltså inte bara av personer som tycker det är fel att bränna islams heliga skrift, koranen. Utan också yrkeskriminella.

En del av dem kanske hade lockats av tillropen på sociala medier, en del av dem utländska.

I dag är det krig i Europa. Ryssland har uttalat att Sverige är ett ovänligt sinnat land och att vi inte ska få bestämma över vår egen säkerhetspolitik. Vi tillhör, enligt Putin, Rysslands ovänner.

Ett krig är inte enbart militärt. Det har det inte varit på länge. Det handlar också om så kallade hybridkrig som inte sällan bedrivs av cybersoldater.

Ett bärande inslag i de så kallade hybridkrigen är destabilisering. Att skapa oreda och kaos och underminera förtroendet för samhällets institutioner, exempelvis polisen.

Jag säger inte att det är så. Men jag ställer frågan: Kan Rasmus Paludan vara en kuliss för en sådan påverkansoperation?

Han behöver inte ens vara medveten om det. Utan helt enkelt utnyttjas av mörka krafter.

I helgen flyttades en av hans demonstrationer från Landskrona till Malmö. Men upploppen ägde i alla fall rum i Landskrona. Varför det?

Jo, för att de uppenbarligen inte hade med Paludans demonstration att göra. De som stod bakom den hade en annan agenda än att stå upp för religionsfrihet.

Sista ordet är långtifrån sagt i denna fråga. Det finns mycket att gräva i.

Rasmus Paludan under ett torgmöte i Stockholm 2021.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Han är den danska skallen bakom koran-bränderna i Sverige: Rasmus Paludan, 40

ÄMNEN I ARTIKELN

Upploppen efter koranbrännandet

Lena Mellin

Rasmus Paludan

Extremhögern

Islam

Säkerhetspolitik