SD sågar klimatdebatten: ”Vänstervriden”

Publicerad:

SAMHÄLLE

Martin Kinnunen (SD) kallar Parisavtalet för en pr-produkt och tycker inte vi ska känna någon panik inför klimathotet.

Uttalandet sågades av klimatexperter under kvällens debatt.

Efteråt avfärdade Kinnunen hela tillställningen.

– Den är vänstervriden. Titta på varifrån experterna kommer och vilken fåra de tillhör. Miljörörelsen i Sverige ser inte vilka de mest effektiva lösningarna är.

Klimatet rankas som en av väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet. På onsdagskvällen anordnades en debatt i Stockholm av EU-kommissionen och Klimatriksdagen.

Sverigedemokraternas representant Martin Kinnunen vill att EU ska rikta resurserna på att få ner utsläppen där de ökar mest, till exempel i Kina. Han vill inte att vi ska känna någon panik för klimathotet och ratar förslag som kan hämma tillväxten.

– Parisavtalet är en pr-produkt. Grundproblemet är att Kina ökar sina utsläpp, sa han.

Fossila dinosaurier

SD:s klimatpolitik sågades av flera debattörer. Socialdemokraternas Jytte Guteland kallade SD för ”fossila dinosaurier”.

– Att ni inte kan se vad vi behöver göra för vår planet, och vilken roll EU bör spela, gör mig otroligt trött, sa hon.

Efter debatten fick klimatexperterna Staffan Laestadius och Kimberly Nicholas bedöma kandidaterna.

– Martin Kinnunen betonade global samverkan. Det kan inte vara huvudalternativet. Här måste Martin Kinnunen läsa på mer. Man kan inte bara skylla på att man ska ha globala lösningar. Han tog också upp att man inte ska ha panikpolitik - har man det inte nu, när ska man då ha det? sa Staffan Laestadius.

MP buntar ihop SD, M och KD

När Aftonbladet pratade med Kinnunen efteråt avfärdade han debatten som ”vänstervriden”. Han avfärdade också experternas kritik:

– Jag tycker att de ska läsa på. Jag har inte sagt något felaktigt i debatten i alla fall. Den här klimatorganisationens förslag skulle innebära en ekonomisk depression i Europa. Kineserna minskar inte sina utsläpp för att vi kör vår ekonomi i botten.

1 av 3 | Foto: Vilhelm Stokstad
Martin Kinnunen (SD).

Miljöpartiets Pär Holmgren, som står som tvåa på partiets EU-lista, gjorde sin första stora EU-debatt. Han tycker det är bra att alla pratar om klimatfrågan men tycker att tre partier har för dålig politik:

– Det är uppenbart att SD ligger efter, men även M och KD. Man ser den nya blockpolitiken i Sverige, den är tydlig på klimatområdet. De sätter de ekonomiska vinsterna före den hållbara utvecklingen.

Christofer Fjellner (M) håller inte med att han och SD hamnar i samma fack.

– Jag säger att vi ska göra mer för att inspirera andra. Där är den stora skillnaden mellan M och SD. Förstår SD problemets allvar?

Publicerad: