Hård strid om att bli Björklunds efterträdare

avOlof Svensson

Striden om vem som ska bli Jan Björklunds efterträdare är i full gång.

Flera distrikt runt om i landet har de senaste dagarna tagit ställning för Nyamko Sabuni.

Men i det största distriktet är hon inte ens med bland toppnamnen.

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Nyamko Sabuni

Östergötland, Västerbotten och Sörmland har de senaste dagarna tagit ställning för Nyamko Sabuni i partiledarstriden i Liberalerna.

Östergötland är det fjärde största L-distriktet i landet. Distriktsstyrelsen har listat fyra namn och rangordnat Nyamko Sabuni högst. Tvåa kommer Erik Ullenhag, följt av Johan Pehrson och Cecilia Malmström.

Största förbundet nobbar Sabuni

I Sörmland är endast Sabuni nominerad.

– En överväldigande majoritet av medlemmarna här i distriktet vill ha Nyamko Sabuni. Vi tror hon är rätt namn för partiet, säger ordförande Göran Hammarlund.

Den nya partiledaren väljs den 28 juni. Partiet är nu uppe i en sonderingsfas där olika distrikt uppmanas att komma in med tänkbara namn till valberedningen.

Liberalernas största länsförbund, Stockholms län, har tidigare fört fram tre namn de vill se som ny partiledare: Cecilia Malmström, Christer Nylander och Erik Ullenhag.

Hänger samman med falangstriden

Enligt en källa i Liberalerna hänger partiledarfrågan delvis samman med falangstriden under regeringsbildningsprocessen. De som ville släppa fram Kristersson vill se Sabuni som ny ledare. De som var för att ingå Januariavtalet med Stefan Löfven vill se Erik Ullenhag.

– Men det är inte hela sanningen. Stödet för Sabuni växer även bland ”Ja-anhängarna” (Januariavtalet). Medlemmarna vill se någon som går igenom rutan, säger källan.

Bland övriga distrikt som tagit offentlig ställning finns bland andra Uppsala, som vill se Christer Nylander, Erik Ullenhag, Cecilia Wikström eller Lotta Edholm. Blekinge har listat Nyamko Sabuni eller Allan Widman.

ARTIKELN HANDLAR OM