Stefan Löfven struntar i Almedalen – reser själv i landet

Skickar Magdalena Andersson till politikerveckan

Stefan Löfven struntar i politikerveckan Almedalen i sommar.

Och ger sig i stället ut på turné i landet.

– Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare, säger han.

Alla riksdagspartier har varsin dag på politikerveckan Almedalen i Visby. Men i år skickar statsminister Stefan Löfven finansminister Magdalena Andersson (S) i sitt ställe, avslöjar han i en intervju med Aftonbladet.

– Jag håller den linje jag haft, att den regering jag leder arbetar målmedvetet för att hela landet inte bara ska leva utan faktiskt också växa. Då har jag valt att inte åka till Almedalen i år och i stället kommer jag använda tiden åt att resa runt i vårt land.

Vill träffa ”vanligt folk”

Löfven slår fast att det är ”ovärderligt” att få komma utanför de kretsar han möter i Stockholm, Bryssel och Almedalen och i stället träffa ”vanligt folk”.

– Jag vill se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det.

Vilka orter som får besök är ännu inte klart. Inte heller vilket tema turnén ska få. Tidigare har bland annat tryggheten stått i fokus.

Att det blir Magdalena Andersson som får tala på S-dagen ser Löfven som ”naturligt”.

Finansminister Magdalena Andersson(s)
Finansminister Magdalena Andersson(s)

– Man kan tänka annorlunda naturligtvis, för vi har flera duktiga företrädare. Men inte minst i den här tiden tycker jag det finns en poäng i att partiets ekonomiskpolitiska person får ge sin bild av läget, ideologiskt och värderingsmässigt men också realpolitiskt. Vilken situation vi har i landet och partiets prioriteringar i den situationen.

Deltog i fjol

Förra året firade Almedalsveckan 50-årsjubileum. Veckan uppstod när en sommarledig Olof Palme höll tal i Visby 1968.

Även i fjol reste Stefan Löfven i landet medan politikerveckan pågick. Sista stoppet, en dag, blev dock Almedalen, där han höll sitt tal.

– I fjol var det ett valår och då bedömde jag att det var viktigt att vara på plats i Almedalen. Dessutom var jag på väg till USA så det passade bra att mellanlanda där. Men i år är det ett annat år och då tycker jag det är bättre att Magdalena Andersson håller talet och att jag får möjligheten att åka runt i stället.

För mycket lobbyism

Att Löfven själv inte är särskilt förtjust i politikerveckan har också spelat in. Han menar att Almedalen har blivit för mycket av lobbyism och för lite av folkrörelse.

– Almedalen har blivit väldigt annorlunda mot när Olof Palme startade det här en gång i tiden. Man ska inte förkasta hela tanken för det, det kan finnas bra möjligheter i att man träffas i Almedalen, men jag vill gärna ta tillfället i akt att göra något annat, säger han.
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Almedalen 2019

Politikerveckan i Visby sker i år mellan 30 juni och 7 juli.

Här är schemat för talarna som är klara ännu så länge. Där endast en partibeteckning finns uppsatt har partierna ännu inte meddelat sina talare.

Söndagen 30 juni, Miljöpartiet

Måndagen 1 juli, Ulf Kristersson, Moderaterna

Tisdagen 2 juli, Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

Onsdagen 3 juli, Jan Björklunds efterträdare, Liberalerna

Torsdagen 4 juli, Annie Lööf, Centerpartiet

Fredagen 5 juli, Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

Lördagen 6 juli, Kristdemokraterna

Söndagen 7 juli, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Publisert:

LÄS VIDARE