Liberalerna i krismöte – ”Sabuni måste förklara sig”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anklagas för att låta lobbyister styra hennes politik – samtidigt dyker partiets opinionssiffror.

Källor till Aftonbladet kräver nu en förklaring från partiledaren och menar att uppgifterna skär rätt in i partiets hjärta.

Under dagen sitter Liberalerna i möte om krissituationen i partiet.

Siffrorna för Liberalerna har pekat neråt länge och idag nådde de en ny bottennivå i Aftonbladet/Demoskops mätning.

Aldrig i Demoskops 30-åriga väljarbarometer har partiet haft så lågt stöd som dagens 2,7 procent.

Några timmar efter att opinionssiffrorna presenterats inledde Liberalerna ett möte med partistyrelsen.

– Vi sitter och diskuterar hela dagen hur vi ska jobba framåt och det kommer vi behöva återkomma till. Det är inte roligt att vi inte lyfter i opinionen, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län.

Bekymmersamt

Lars Tysklind, partistyrelseledamot från Västra Götaland, är också han oroad över läget i partiet.

– Det är bekymmersamt och det måste vi jobba med och bli tydligare i vår politik, säger han.

Förutom det dåliga opinionsläget lyftes under mötet Svenska Dagbladets artikel från i förrgår till diskussion. I artikeln anklagas Nyamko Sabuni för hemliga band till lobbyistbranschen. Den tar också upp hur industrijätten Scania ska ha kunnat styra partiets politik i detalj sedan Nyamko Sabuni tillträdde.

– Det är klart att vi har berört artikeln men det är svårt att kommentera något när det är anonyma källor. Där får ju partiledaren och de som är apostroferade i artikeln återkomma med kommentarer om de väljer det, säger Anna-Lena Johansson.

Förlängd arm för en pr-byrå

Enligt vad källor berättar för Aftonbladet är partiet tudelat i synen på uppgifterna om djupgående lobbypåverkan i artikeln.

– Politik är en påverkansbransch, varifrån tror du partierna får sina åsikter? Men det är naturligtvis trist och påverkar förtroendet för politiken, säger Nicke Grahn, partistyrelseledamot från Västerbotten.

Andra källor partiet kräver att Sabuni går och ut förklarar sig.

– Det här skär i hjärtat för liberalerna och strider mot vår partikultur. Vi ska stå för en intellektuellt hederlig politik. Nu framstår det som att vi är en förlängd arm för en pr-byrå. Sabuni måste komma med en förklaring, säger en källa som inte vill gå ut med namn.

L-ledaren Nyamko Sabuni
L-ledaren Nyamko Sabuni

Enfrågeparti till ett nollfrågeparti

SvD-artikeln riktar ljuset på hur partiledaren har slutit sig, tagit in rådgivare utifrån och drivit frågor som inte förankrats i partiet, anser källan. 

– Vi har usla opinionssiffror och inga politiska frågor, förutom detta med en elektrifieringskommission. Men vad är det? Vi har gått från ett enfrågeparti till ett nollfrågeparti. 

En annan källa pekar på att opinionsraset är värre än lobbyanklagelserna.

– Sprickan i partiet har inte läkt och opinionsläget gör att det är synnerligen pressat och svårt. Det kommer bli svårt att komma tillbaka, säger källan.

Aftonbladet har sökt Nyamko Sabuni.

Presschefens svar

Adam Alfredsson, Liberalernas presschef, skriver:

”Dagens möte med partistyrelsen har varit inplanerat sedan länge. Större delen av dagen har ägnats åt att diskutera hur vi ska återstarta Sverige efter Corona. Det är viktigt att vi politiker ser till att Sverige snabbt kommer på fötter. Artikeln i SvD berördes mycket kort och det finns en enighet i partistyrelsen att Liberalerna fortsatt ska vara ett lyssnande parti som tar klimatfrågan på allvar och värnar våra relationer med både näringslivet och andra aktörer.”

Publisert:

LÄS VIDARE