Försäkringskassan

Han ska leda Försäkringskassan

Nils Öberg ny generaldirektör

avAnette Holmqvist

Nils Öberg tar över som generaldirektör på Försäkringskassan.

– Jag är både glad och stolt över att vara med och bidra till en verksamhet som betyder så mycket för så många människor i vårt land, säger han.

Öbergs breda erfarenhet av att ”höja förtroendet och stärka samverkan” lyfts fram av ansvarig minister, Annika Strandhäll, på Aftonbladet Debatt.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har varit i blåsväder efter att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för ett år sedan. De inblandades versioner av vad som föregick avsättningen har gått i sär.

Hårt kritiserad myndighet

Nu står det klart att det blir Kriminalvårdens tidigare chef Nils Öberg, 59, som blir ny generaldirektör för Försäkringskassan.

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Nils Öberg

Myndigheten har de senaste åren varit hårt kritiserad för att vara allt för nitisk mot sjuka, i arbetet med att nå målen med att minska sjukskrivningstalen i Sverige.

I en debattartikel skriver Strandhäll om den nya chefen att ”Han har bred erfarenhet av att arbeta med att höja förtroende och stärka samverkan, senast från sin post som generaldirektör för
Kriminalvården.” Hon framhåller att myndigheten ska ha högt förtroende hos medborgarna och att dess beslut ska vara enkla att förstå.

”Ska ge ekonomisk trygghet”

”Utöver det nya målet om en låg och stabil sjukfrånvaro får myndigheten också som mål att
sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet, vara ett effektivt stöd för att människan ska
återfå arbetsförmågan att återgå i arbete, att tillämpningen av regelverket ska vara enhetligt
och rättssäkert för individen samt att skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män ska
minska, liksom omotiverade regionala skillnader.” skriver Annika Strandhäll.

Nils Öberg själv säger på en pressträff att han är glad över att ha fått regeringens förtroende att leda Försäkringskassan.

– Jag är både glad och stolt över att vara med och bidra till en verksamhet som betyder så mycket för så många människor i vårt land, säger han till TT.

Stefan Strömberg, bland annat tidigare lagman och rikspolischef, går in som vikarie som generaldirektör för Kriminalvården från den 3 juni. Det gäller till dess en ny generaldirektör tillträder.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM