Professor: Tel Aviv-resan bör utredas av åklagare

”Kan inte slarva bort förtroendet för en gratis fest”

Ulf Kristerssons och Ebba Busch Thors kändisresa till Tel Aviv bör utredas av åklagare, menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Han ifrågasätter också lämpligheten i politikernas agerande.

– Det allmänna förtroendet är det enda en riksdagsledamot har. Det kan man inte slarva bort för en gratis fest.

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) deltar alla i festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv.

Partiledarnas närvaro har kritiseras eftersom de lämnar Sverige mitt i budgettider och när samtalen om hur gängkriminaliteten ska stoppas hålls.

Men det kan också bli en fråga för åklagare.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor sitter i riksdagen och förväntas förhålla sig till den uppförandekod som talmanspresidiet och gruppledarna har antagit.

I den står att ledamöter bör tänka efter innan de åker på resor. Varje ledamot bör ställa sig frågan ”Finns det en koppling mellan förmånen och utövningen av mitt uppdrag?”

”Rimligt att åklagare utreder mutbrott”

I en intervju med Expressen säger Bindefeld att han betalar för alla 142 personer som han bjudit. De flesta gästerna bor på hotell som kostar 5 000 kronor natten och firandet pågår från onsdag till söndag.

Handlar det om en bjudresa, det vill säga gåva, kan det röra sig om ett mutbrott.

– Det är rimligt att en åklagare tittar på detta, om det kan vara fråga om mutbrott, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på mutor och korruption.

Ebba Busch Thor åkte med ett specialchartrat plan till Tel Aviv. Hennes stabschef Martin Kits kan inte svara på om hon betalar själv eller låter sig bjudas.

”Jag har inte frågat. Jag vet bara att partiet eller riksdagen inte har betalat” skriver han i ett sms.

Vägrar svara på om de betalar

Ulf Kristerssons pressekreterare Siri Steijer skriver i ett sms att M-ledaren betalade nerresan själv, i övrigt blir han bjuden. Kristersson åkte tillsammans med sin fru på torsdagen och stannar till söndag.

Olle Lundin säger att en viktig aspekt är hur vänskapsförhållandet ser ut. Martin Kits skriver i ett sms till Aftonbladet att Busch Thor åker på resan för att hon och Bindefeld är nära vänner. Siri Steijer skriver att Kristersson och hans hustru är privata vänner till Bindefeld.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha.

Professor Olle Lundin anser också att det bör utredas om politikerna kan påverkas eller ge Bindefeld förmåner på något vis.

– Kanske inte förmåner nu, men senare. Man ska alltid vara försiktig när man befinner sig i situationen som de gör. Oftast är det bättre att man betalar själv. Det allmänna förtroendet är det enda en riksdagsledamot har. Det kan man inte slarva bort för en gratis fest.

Publisert:

LÄS VIDARE