Mejla

Lena Mellin

Om alternativet är Trump föredrar man träbockar

Publicerad:
Uppdaterad:

Det kändes bra med två tråkmånsar på podiet. Tryggt, stabilt och förutsägbart men också ganska leveranssäkert.
En välgörande kontrast till Donald Trumps, ska vi kalla det, yvigheter.

1 av 5 | Foto: Jerker Ivarsson
Merkel och Löfven.

Donald Trump kan bana väg för en ny politisk dygd. Nämligen tråkigheten. En som gör det han eller hon sagt, eller i alla fall nästan. Som, i vid mening, håller sig i den politiska mittfåran. Som inte låter sin egen person spela förstafiolen utan det allmännas bästa.

Presskonferensen med statsminister Stefan Löfven (S) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i regeringshögkvarteret Rosenbad bar syn för sägen. Det var ingen uppsluppen tillställning. Den utgjorde heller inte underlag för braskande rubriker.

Den var helt enkelt ganska trist, men inte meningslöst. Man förstod att de båda regeringscheferna vill väl och jobbar långsiktigt.
Storbritannien har varit Sveriges viktigaste allierade. När landet lämnar EU inom en inte alltför avlägsen framtid behöver vi alltså en ny bundsförvant.

Löfven uppskattar Merkels vänskap

Blickarna kastas mot Tyskland och såvitt man kunde förstå är åtminstone Merkel med på noterna. Stefan Löfven inledde med att säga att han uppskattar Merkels ledarskap och hennes vänskap. Ja, han sade faktiskt det.

Hon gick inte fullt lika långt men tackade för det vänskapliga mottagandet i Stockholm. Näringsminister Mikael Damberg (S) tog emot på Arlanda flygplats, kungen och drottningen gav audiens på Slottet och sedan var det lunch och samtal på tu man hand med Stefan Löfven innan den knappt dagslånga visiten avslutades på Ingenjörsvetenskapsakademien.

Sverige bullade alltså upp med det bästa vi har. Och Angela Merkel, som vanligt klädd i kavaj och svarta byxor, kände sig hedrad och påminde om att hennes hemstad Stralsund var svenskt under 165 år.

Är överens om att samarbeta

De båda regeringscheferna är överens om följande:

Det är fel av USA:s president att stänga gränserna för medborgare från sju länder. EU måste stå upp för det multilaterala (FN) och för alla människors lika rättigheter. Situationen för personer med dubbelt medborgarskap i ett något av sju länderna och ett EU-land måste klargöras.

EU behöver ett gemensamt asylsystem. Det kan inte vänta. Det kommer Löfven och Merkel att driva när EU:s ledare samlas till ett informellt möte i Valetta, Malta på fredag. Malta är just nu EU:s ordförande.

Både Sverige och Tyskland är starkt beroende av sin export. Det gäller att ständigt få fram nya varor och tjänster som är gångbara på världsmarknaden. Därför har Löfven och Merkel bildat att partnerskap för innovation.

Det första projektet gäller så kallade elvägar, vägar där bilarna drivs med el som når bilen via en kabel i vägbanan, från en järnvägsskena alternativt från elledningar i luften. Detta anser vara mycket klimatsmart.

Inget av det här är särskilt kul, inte ens smittande. Men ändå är det viktigt, det är frågor som för världen framåt, långt från strålkastarljuset.
Men om alternativet är Donald Trump är träbockar att föredrag. Alla dar i veckan.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: Lena Mellin

Publicerad: