Hon vill bussa glesbygden på Löfven

Inez Abrahamzon hoppas på landsbygdsuppror

avAnette Holmqvist

Foto: TT och PRIVAT

Glesbygden har fått nog av bristande service – och hotar nu med ett uppror mot Stefan Löfven och andra styrande politiker.

Bakom initiativet står Inez Abrahamzon i Vilhelmina.

– Jag vill se ett inlandsuppror för alla människors lika värde och en vitalisering av demokratin, säger hon till tidningen Land.

Ett eldigt inlägg på Facebook ser ut att bli startskottet för ett uppror mot styrande politiker i Stockholm och Bryssel, berättar tidningen Land.

”Behöver tjafsa om allt”

Inez Abrahamzon, rektor och tidigare journalist samt engagerad i Feministiskt initiativ, från Latikberg i Vilhelmina beskriver hur landsbygden alltid lämnas i sticket när det kommer till service – trots att man betalar hög kommunalskatt.

I inlägget, som hittills delats över 800 gånger, skriver Abrahamzon:

”Vi har haft flera regeringar som sagt att hela Sverige ska leva. Likt f-bannat, så ska vi som bor i glesare bygder tjafsa om plogning, primär- och akutvård, BB-avdelningar - ja ALLT!

Jag är less på att det lovas runt och hålls tunt. Jag är less på att betala en av de högsta kommunalskatterna och ändå stå med mössan i hand och snällt be om att få minimal service. ”.

Vill manifestera inför EU-valet

Inez Abrahamzon tycker att det är hög tid att glesbygden säger ifrån. Hon vill därför se en proteströrelse som kommer igång snart, för att landsbygden ska kunna göra sin röst hörd redan inför EU-valet i maj.

– Fördelningspolitiken börjar i Bryssel och därför är det viktigt att komma i gång nu, säger hon till Land.

Bland tankarna finns att bussa glesbygdsbor till Stockholm för att manifestera utanför regeringskansliet. Men också att manifestera lokalt, på samma tidpunkt varje vecka.

”Den utveckling som vi nu ser är inte bara oetisk, den är också djupt odemokratisk. Det sker i det lilla och i det stora. Så jag riktar mig nu i första hand till er andra som bor i byar och i glesbygdskommuner. Är ni beredda att säga ifrån, eller tänker ni vänta tills sista man/kvinna släcker lyset?” skriver Abrahamzon på Facebook.

Aftonbladet söker Inez Abrahamzon.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM