Björklund: Vi måste spåra upp och krossa terrornätverken

Foto: Jan Björklund.
SAMHÄLLE

Liberalernas partiledare Jan Björklund  utesluter inte fler åtgärder för att möta terrorhotet.

– Vi måste spåra upp och krossa den här typen av terrornätverk, säger han.

Efter tisdagens sprängning i Bryssel, där 26 personer i skrivande stund rapporterats döda, lämnar nu partiledarna sina kommentarer kring terrordådet.

– Jag reagerar med sorg och bestörtning men också med en stark beslutsamhet om att försvara vår fria samhällsmodell och i det ingår att spåra upp och krossa den här typen av terrornätverk, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Mer insatser

Hur ska terrornätverken krossas?

– Det måste vara med rättssamhällets verktyg, med polis och säkerhetspolis. Nu misslyckades detta men man får också säga att det är rätt många av de här terroristerna som nu har gripits innan detta skedde. Men vi måste bli ännu bättre.

Behövs fler åtgärder i Sverige?

– Det går inte alls att utesluta om att det kan behövas mer insatser. Det är till sist våra säkerhetsmyndigheter som får återkomma om vad de ser för behov av åtgärder.

Krafttag mot terrorismen

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra uttrycker bestörtning efter attackerna och efterlyser hårdare tag mot terrorhotet både internationellt och på hemmaplan.

– Det här är mörk dag för Europa. Det är fruktansvärda attacker mot de som drabbas och deras familjer. Men också mot det öppna samhället och vårt europeiska samarbete.

– Vi kan inte skydda oss mot allt men vi måste alltid försvara öppenhet och demokrati och vi får inte vara ett dugg naiva inför terrorismen som härjar. Vi måste ta krafttag mot den både här hemma och internationellt.

Vad tyckte du om Löfvens anförande?

– Jag tycker att han gjorde viktiga markeringar för vikten av öppenhet, att vi står upp samlade för demokrati och för ett starkt Europa.