Doldis i regeringen – superkändis på Balkan

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Aida Hadzialic (S)

Här hemma är Aida Hadzialic, 29, ett av regeringens mest anonyma statsråd.

Men på Balkan råder Aida-feber i media.

– Överraskande men smickrande att vara en förebild där nere, säger hon.

Medierna i Bosnien och Hercegovina och Kroatien fylls just nu av Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).

Tidningar, tv och webbsajter rapporterar om att den svenska ministern, med rötter i Foča i forna Jugoslavien, i mars kommer att genomföra sitt första officiella besök i området.

– Jag har förstått sedan en tid tillbaka att jag är ett stort namn där nere, men sedan i går kväll är det hysteri. Man skriver och delar artiklar, jag har haft många som har hört av sig, massor av meddelanden på Facebook och människor som bara vill säga att jag är välkommen, säger Hadzialic.

Förebild för unga

Redan när Aida Hadzialic tillträdde som kommunalråd i Halmstad 2010 uppmärksammades det stort i medierna på Balkan. Ännu mer skrevs när hon utsågs till Sveriges genom tiderna yngsta statsråd hösten 2014.

Enligt Hadzialic hänger intresset samman med hennes bakgrund i området.

– Forna Jugoslavien har präglats av oro under lång tid och människor vill blicka framåt och ha framtidshopp och goda exempel, men man har tyvärr inte riktigt funnit det i de egna länderna på grund av de problem som präglat regionen, säger hon.

Och fortsätter:

– När de nu ser att jag, en av deras egna, gör något bra utomlands så blir jag en förebild framförallt för unga som tycker det är inspirerande.

En annan som nått stjärnstatus på Balkan är nog mer känd för den svenska allmänheten än gymnasieministern – fotbollslandslagets kapten Zlatan Ibrahimovic.

– Man tycker att han har lyckats väl och lett det svenska landslaget till framgångar samtidigt som han är en av världens bästa fotbollsspelare, säger Hadzialic.

Mer anonym här hemma

Aida Hadzialic åker till Bosnien och Hercegovina och Kroatien om några veckor. Syftet med resan är att främja svensk handel och Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Dessutom att slå ett slag för den svenska samhällsmodellen.

Hemma i Sverige har uppmärksamheten kring hennes person hittills varit betydligt stillsammare. Så här långt för hon en ganska anonym tillvaro i korridorerna på Utbildningsdepartementet.

I dagens Aftonbladet får hon bara ett plus i betyg och med politiska kommentatorn Lena Mellins omdöme: "I regeringen har hon ännu inte satt märken i parketten".

Hur ska du bära dig åt för att bli lika populär hemma i Sverige som på Balkan?

– Vi jobbar på för att den svenska skolan ska bli i världsklass och jag levererar redan förslag i den riktningen, och nu ska vi se till att de blir kända också.

Aida Hadzialic är dock inte den enda minister i Stefan Löfvens regering som har uppmärksammats utomlands. Hennes partikamrat, sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tidigare kärlekshyllats i Turkiet. Även Margot Wallström har uppmärksammats.

Publicerad:

LÄS VIDARE