Björklund utmanar Löfven på debatt – om svenska modellen

ÖREBRO. Socialdemokraterna har blåst till strid för den svenska modellen för lönesättning och välfärd.

Nu snor Jan Björklund (L) begreppet – och utmanar samtidigt statsminister Stefan Löfven på debatt i frågan.

– Det är vi som tar strid för den svenska modellen, den handlar om att alla ska med, säger han.

Det pågår just nu en politisk boxningsmatch om vem som egentligen har rätt lösningar för Sverige när det kommer till lönesättning och välfärd. Frågan har utlösts av utmaningen som handlar om att få nyanlända i jobb.

Arbetarrörelsen har gått i taket över olika förslag från Allianspartierna. Man menar att idéer som Liberalernas "startjobb", med låga löner och lågt skatteuttag, skulle hota den svenska modellen där lönerna sätts av arbetsmarknadens parter och skatten finansierar välfärden.

Från Allianshåll framhåller man i sin tur att Socialdemokraterna försvarar ett gammalt system och vägrar nya lösningar på nya problem.

Plockar upp kastad handske - med utmaning

Stefan Löfven kastade handsken först när han deklarerade att han nu blåser till strid för försvar av den svenska modellen. Frågan är också den röda tråden vid partiets kommunkonferens som inleds i Örebro i dag.

Men nu plockar Jan Björklund upp den – och utmanar i sin tur statsministern till debatt i frågan, i ett brev som sänds till Rosenbad i dag.

– Vi har de mest långtgående förslagen av Allianspartierna på det här området, så då är det naturligt att vi debatterar med Löfven, säger Björklund.

Debattutmaningen handlar dock inte enbart om en duell mellan Björklund och Löfven. Partiet vill också få till stånd en lång rad lokala debatter över landet.

– Detaljerna för hur det ska gå till kan partisekreterarna göra upp om, säger Björklund.

Att det är Socialdemokraterna som tar strid för den svenska modellen vill dock inte Jan Björklund kännas vid.

– Vi vill ta strid för den svenska modellen, som vi menar handlar om att alla ska med. Ska välfärdsstaten stå stark i framtiden så måste vi slå vakt om arbetslinjen. Det betyder att vi måste vidta åtgärder så att nyanlända får jobb, säger L-ledaren.

Redan på onsdag kommer dock de båda duellanterna att få känna varandra på pulsen i en aktuell debatt i riksdagen, som håller på att utvecklas till en partiledardebatt.

Flera partiledare i debatt till veckan

I går eftermiddag stod det nämligen klart att talmannen gett klartecken till en debatt om vägar in på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven deklarerade genast att han kommer att ta den debatten själv, i stället för som brukligt låta en av regeringens fackministrar kliva upp i talarstolen. Både Jan Björklund och Moderatledaren Anna Kinberg Batra svarade genast att också de avser att vara sina partiers företrädare.

Om debattutmaningen från Liberalerna säger Stefan Löfven:

– Jag tar gärna debatten om hur den svenska modellen ska utvecklas och fler ska komma i arbete. Högerns väg med sänkta löner är fel väg för Sverige.

Socialdemokraterna är i helgen samlade i Örebro för kommunkonferens. Stefan Löfven inleder med att hålla tal och därefter samlas deltagarna i en rad seminariegrupper, där utgångspunkten är arbetet med att försvara den svenska modellen. En stor del av regeringens S-ministrar och politiker från kommun och landsting finns på plats i Örebro.

Publisert: