Stefan Löfven: Lägg ned SD

Stefan Löfven dömer ut Sverigedemokraternas chanser att nå nolltolerans mot rasism.

Han menar att det bara finns ett sätt för SD att lyckas.

– Enda chansen för dem att nå nolltolerans är att de lägger ned partiet, säger Löfven.

Sverigedemokraterna har många gånger avslöjats med rasism inom partiet. 2012 slog partiledaren Jimmie Åkesson fast att det nu skulle gälla nolltolerans mot "extremister, rättshaverister och rasister".

Men avslöjanden om rasism i partiet har fortsatt att komma.

De senaste exemplen så sent som denna vecka. På onsdagen kunde Aftonbladet berätta om Anna Hagwall, riksdagsledamot för SD, som vill minska Bonnierkoncernens inflytande på mediemarknaden.

Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, framhöll hon.

Redan dagen efter avslöjade sajten "Inte rasist men..." en film där SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt skrattande berättar om nazister som låtsas sparka på judar.

”Antisemitisk propaganda”

Statsminister Stefan Löfven (S) är mycket kritisk till rasismen inom Sverigedemokraterna. Han menar att de senaste dagarnas avslöjanden "säger allt" om partiet.

– Det är det vi har sagt hela tiden, det här är ett parti med nazistiska och rasistiska rötter, men det är inte bara att de har de här rötterna, det finns där också här och nu, säger han.

– Att en riksdagsledamot från SD skriver en motion om mediepolitik utifrån antisemitisk propagandateori, det säger allt. Och att en ekonomiskpolitisk talesperson, alltså SD:s finansministerkandidat, står och jublar och skrattar åt anekdoter där nazister sparkar på djur och hänvisar till judar, det säger också allt.

Löfven: Lägg ned SD

Det löfte som Jimmie Åkesson tidigare gjort, om nolltolerans mot rasism, ger han inte mycket för.

– De pratar om nolltolerans i det där partiet, men enda chansen för dem att nå nolltolerans är att de lägger ned partiet, säger Stefan Löfven.

Även hans regeringskollega, MP-språkröret Gustav Fridolin, är skarp i tonen mot Sverigedemokraterna.

– Vi måste alla stå upp mot den öppna rasism och den öppna antisemitism som tydligen fortfarande finns i SD:s led. Det handlar om att vara extremt tydlig med rågången i svensk politik. Att hålla rent mot extremism, säger han.

Åkesson: Löfven orsakat problem

SD-ledaren Jimmie Åkesson slår tillbaka och kallar Stefan Löfvens attack för "oseriös".

– Den typen av oseriösa utfall löser inga av de svåra problem som Stefan Löfven och hans parti har orsakat vårt land, säger han.

– Jag gör ingen annan bedömning än den som gruppledningen redan har gett uttryck för. Partiet ställer sig inte bakom Anna Hagwalls motion, och jag tycker att Oscar Sjöstedt på ett trovärdigt sätt har förklarat sammanhanget kring filmsekvensen där han på ett olyckligtvis sätt skämtar om tidigare tyska arbetskamrater med bisarra böjelser.

Publisert: