Busch Thors löfte: Mer pengar och pension

SAMHÄLLE

Vill också se specialenhet inom polisen mot näthat och mobbning

Kristdemokraterna vill ge familjer ett skatteavdrag på tusen kronor i månaden, avsätta pensionspengar för föräldrar och göra föräldraförsäkringen mer flexibel.

Men partiet vill också ta krafttag mot mobbning och trakasserier på nätet genom specialutbildade poliser.

– Var tredje ung person har upplevt näthat och mobbning, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraterna ligger pyrt till i väljaropinionen och har i rad mätningar legat under fyraprocentsspärren till riksdagen. I Aftonbladet/Inizio i dag noteras KD för 3,9 procent, vilket är oförändrat sedan månaden före.

Därmed är det extra viktigt för partiledaren Ebba Busch Thor att hennes hösttal i Stockholm tas emot väl av väljarna.

– Jag tar vår utmaning på allvar men jag är inte alls orolig, därför att jag vet vad vi går för i en valrörelse och jag är övertygad om att de nya lösningar vi har, som jobbskatteavdrag för barnfamiljer och helt flexibel föräldrapenning, kommer få stöd av väljarna, säger Busch Thor.

Pension och extrapengar till familjer

Sedan Ebba Busch Thor tog över har KD talat om en svensk värderingskris och gått mot en hårdare linje i en rad frågor. I hösttalet i dag fortsatte Busch Thor att prata om värderingskrisen – men med fokus på partiets hjärtefråga, familjepolitiken.

Hon betonade att det är i trygga familjer som barn lär sig att ta ansvar, känna tillit och empati.

Enligt KD-ledaren är det därför viktigt att underlätta för familjer. Man föreslår ett särskilt jobbskatteavdrag till familjer på tusen kronor per månad. Man vill också se en föräldraförsäkring där föräldrar fritt kan överlåta sina dagar – även till mor och farföräldrar.

Dessutom föreslår Kristdemokraterna en särskild pensionsreform där man avsätter 2,5 miljarder per år i extra pensionsinbetalningar.

– Så stärker vi jämställdheten och gör rätt mot dem som tagit ansvar för nästa generation, menar Busch Thor.

Vill öka kampen mot mobbning

KD-ledaren slog också fast att hennes partis politik starkt skiljer sig från statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna, som på längre sikt arbetar för en helt individualiserad föräldraförsäkring.

– Vi föreslår jämställdhetsreformer som underlättar för Sveriges kvinnor. De använder istället kvinnor som en slags retorisk murbräcka för kvotering inom en liten elit, säger Busch Thor.

Kristdemokraterna slår också ett slag för kampen mot trakasserier och mobbning på nätet.

Man vill upprätta en specialenhet inom polisen där experter ska jobba dedikerat med dessa frågor. Dessutom vill KD öka kunskaperna om problemen med nätmobbning inom hela polisväsendet genom ett kunskapslyft och ge ökat stöd till Sveriges skolor att följa upp mobbning även på nätet.

ARTIKELN HANDLAR OM