Björklunds kritik mot Kristersson: ”Asylrätten ska värnas”

avPär Karlsson

VÄSTERÅS. Jan Björklund valde att rikta kritik mot Alliansledaren Ulf Kristersson i sitt tal på Liberalernas riksmöte.

Moderaternas planer på att begränsa asylrätten är helt fel, menade han.

– Den ska värnas, säger Björklund.

När Jan Björklund i dag talade inför sina partivänner på Liberalernas riksmöte i Västerås var det också starten på partiets valrörelse.

L-ledaren, vars parti har ett svagt stöd i opinionen, höll sig framför allt till de valfrågor man pekat ut - integration och skola.

Men han passade också på att kritisera flera andra partier. S/MP-regeringen och Vänsterpartiet fick kängor för att man gjort alldeles för lite kring skolan och att man hanterat LSS på ett skamligt sätt.

Foto: Lotte Fernvall
Jan Björklund.

Men Björklund gav sig också på sina Alliansvänner, bland annat Moderaterna. Ulf Kristerssons parti har öppnat upp för att på sikt ta bort möjligheten för människor att söka asyl på plats i Sverige eller EU och i stället gå över till ett kvotsystem. Asylansökan ska i stället göras utanför unionen.

Kritisk mot Moderaterna

Det är något som Björklund inte alls gillar.

– Jag är kritisk mot förslag som vill inskränka människors rätt att söka asyl och skydd undan krig - det finns sådana förslag från Moderaterna. Asylrätten ska värnas, sa han.

Efter talet utvecklade L-ledaren i en intervju med Aftonbladet.

– Jag tycker att dagens asyllagstiftning i grunden är bra. Människor har rätt att söka asyl om de kommer till Sverige, däremot finns det ju ingen automatisk rätt att få asyl. De som får bifall får stanna men de som får avslag får lämna.

Men Björklund markerade också tydligt att alla inte kan stanna i Sverige, de som får avslag på sin ansökan ska lämna landet. Han är också därför mycket kritisk till regeringens förslag, som väntas röstas igenom i riksdagen med hjälp av Centerpartiet, som skulle innebära att 9 000 unga afghaner som fått avslag ska få en ny chans att stanna i Sverige.

Björklund menar att det är orättvist att just den gruppen ska få en ny chans.

– Både de som vill inskränka eller avskaffa asylrätten men också de som vill att de som fått nej ska få amnesti är fel ute, säger han.

Han medger att det kan bli tufft för Allinsen att förhandla fram en gemensam migrationspolitik.

– Det är riktigt att vi har olika uppfattningar. Nu har ju även den rödgröna regeringen det. Väljarna får ta ställning och sedan måste vi lyckas lösa detta. Jag menar att det inte räcker att Alliansen löser det, det måste till en gemensam blocköverskridande överenskommelse om inte före valet så efter. Då får alla ge och ta.

Vill se fler specialklasser i skolan

Björklund återupprepade också vad han sagt i en intervju med Aftonbladet tidigare i veckan.

– Det måste finnas ett borgerligt parti i Sveriges riksdag som klarar av att tala ett tydligt klarspråk om integrationspolitiken och samtidigt ta tydligt avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna. Det partiet heter Liberalerna.

Under dagen har Liberalerna också presenterat ett förslag kring att man vill återinföra fler specialklasser i den svenska skolan för de barn som har problem.

– Det är så många elever som misslyckas i den svenska skolan. De som har stora svårigheter får inte tillräckligt bra hjälp. Det är inte lärarnas fel, det är organisatoriska och politiska beslut som fattats om att alla de här eleverna ska gå i samma klasser som alla andra elever. Men då får de också mindre hjälp än om det går i en mindre grupp med en speciallärare, säger Björklund.

ARTIKELN HANDLAR OM