Valet 2018

Kristersson vill göra upp med Löfven om tiggeriet

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Nu sträcker Ulf Kristersson ut handen till Stefan Löfven om tiggeriet.

M-ledaren menar att Moderaterna och regeringen bör kunna komma överens och lösa den infekterade frågan redan före valet.

– Vi är beredda att hjälpa till att hitta en bra politisk kompromiss som gör att vi gemensamt kan förbjuda tiggeriet i Sverige, säger han.

När Moderaterna nyligen höll sin partistämma röstade ombuden igenom ett nationellt förbud mot tiggeri. Efter flera år av intern debatt, där man gradvis skärpt tonen, gick man nu hela vägen.

Tidigare var det bara Sverigedemokraterna som varit för ett nationellt förbud. Ingen av de andra Allianspartierna står bakom förslaget och flera av dem tycker att det är en mycket dålig idé.

Moderatledaren Ulf Kristersson sträcker nu ut handen till statsminister Stefan Löfven (S) i tiggerifrågan. Han säger att M och S/MP-regeringen skulle kunna lösa frågan redan före valet nästa höst.

Han säger att hans parti landat i att det inte finns någon annan lösning än ett förbud.

– Jag tycker att det finns flera dimensioner i den här frågan. Men man ser också alla de problem som följer i tiggeriets spår, hur människor utnyttjas och den kriminalitet som sprider sig. Vi måste stoppa tiggeriet, det är inte värdigt i Sverige. Då tror jag att man ska ta ett gemensamt politiskt ansvar för detta så att vi gör det som är rätt, säger Ulf Kristersson.

Sträcker ut handen till Löfven

M-ledaren hoppas nu på att regeringen ska vilja gå vidare och inleda förhandlingar.

– Det skulle väcka respekt om politiken gemensamt kunde enas. Om regeringen vill gå vidare i den här frågan är vi beredda att hjälpa till och hitta en bra politisk kompromiss som gör att vi gemensamt kan förbjuda tiggeriet i Sverige.

Kristersson säger också att han hört flera socialdemokrater som rört sig i samma riktning som M.

– Jag tycker att det sakligt sett skulle finnas ganska goda möjligheter till en lösning, men jag vet förstås inte. Det måste regeringen så klart ta ställning till. Men jag uppfattar att de ser samma problem som vi och därför måste man också kunna gå till politiskt handling och fatta beslut och väcka respekt för de besluten.

Tror du verkligen att den här frågan kan lösas före valet?

– Kan det komma på plats borde det kunna komma på plats redan före valet. Jag menar verkligen uppriktigt att vi är beredda att hjälpa till att lotsa en bra och klok lagstiftning genom Sveriges riksdag som förbjuder tiggeri på Sveriges gator och torg om regeringen också ser att det här problemet finns på riktigt. Ytterst är det bara regeringen som kan svara på det. Vi är beredda att bidra till en bra lösning på det här problemet.

S emot ett förbud

Socialdemokraterna, precis som regeringspartnern Miljöpartiet, är i dag inte för ett nationellt tiggeriförbud.

S har dock skärpt tonen det senaste året och man vill sedan kongressen i våras förbjuda människor från att tjäna pengar på andras tiggeri, göra det lättare att avhysa folk från privat mark och göra en översyn av ordningslagen.

Löfven har tidigare sagt att tiggeriet måste få ett stopp och öppnat upp för flera olika modeller.

– En sak är förbud, en annan att man får söka tillstånd för den här typen av verksamhet, det finns säkert flera olika varianter, sa Löfven förra året.

Barn- och äldreminister Åsa Regnér, ansvarigt statsråd, kommenterar det Ulf Kristersson säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

– Som jag sa tidigare i höst tycker jag att vi ska diskutera tillsammans hur vi kan göra mer saker både för att tiggeriet ska upphöra i Sverige, men också hur utsattheten kan upphöra, och det gör jag gärna med andra partier.

– Jag kommer gärna till utskottet om ledamöterna vill det för att berätta om regeringens arbete för utsatta EU-medborgare och för att ha en dialog.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Moderaterna

Tiggeri

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Ulf Kristersson