S erbjuder unga 4 000 kr för inlägg på Instagram

Socialdemokraterna erbjuder unga och inflytelserika människor på sociala medier tusentals kronor för att föra ut partiets politik.

Aftonbladets medarbetare skulle få 4 000 kronor för att lägga ut en bild på Instagram.

Efter att Aftonbladet ställt frågor om samarbetena, backar S i Stockholm:

”Då vi upplever att det finns risk för otydlighet i vem som är avsändare, så väljer vi att inte gå vidare”, skriver presschef Kalle Hindrikes i ett mejl.

Socialdemokraterna satsar, precis som andra partier, stort på att få ut sitt politiska budskap i sociala medier. De flesta kända partiföreträdare har egna kanaler på Facebook, Twitter och Instagram. Men det finns också personer som verkar i det dolda.

Ett sätt att marknadsföra sin politik är att använda sig av så kallade influencers, personer med många följare som hjälper till att föra ut ett budskap, ibland mot betalning.

Aftonbladets medarbetare Mohamed Touzari fick nyligen ett erbjudande från en anställd på Beatly AB, ett globalt företag och influencernätverk som betalar människor för att skriva i sociala medier. Mejlet skickades till Mohameds privata adress och innehöll ett erbjudande om att delta i Socialdemokraternas kampanj och skriva om bostadsfrågor på Instagram.

”Denna kampanjinbjudan går ut till ett stort antal influencers...kampanjen går ut på att du delar dina erfarenheter kring bostadsproblematiken för unga, och samtidigt på ett naturligt sätt berättar om Bostadsgarantin som är ett initiativ från Socialdemokraterna i Stockholm” stod det i mejlet.

Kan få över 10 000 för en bild

Betalningen för en bild och tre filmklipp skulle vara 4 000 kronor. Mejlet innehöll tydliga instruktioner, bland annat att Mohamed själv ska vara med på bilden och att det är viktigt att det ser naturligt ut så att det fungerar i hans flöde. Bilden får ej tas bort inom loppet av tre månader och det ska stå att det är i samarbete med Socialdemokraterna.

Det står också: ”KRAV! Du får ej samarbeta med annat politiskt parti eller ha uttryckt att du röstar på ett annat parti tidigare, detta för trovärdighetens skull”:

Avsändaren Isabelle Ljungqvist är ”kampanjrepresentant för Socialdemokraterna” på Beatly. Hon bekräftar att Socialdemokraterna anlitat företaget.

– Det är Socialdemokraterna i Stockholm som vill testa att arbeta med influencers.

Beatly arbetar inte med fler politiska partier än Socialdemokraterna och kampanjen lanserades under tisdagen, enligt Isabelle Ljungqvist. De som deltar i kampanjen får betalt beroende på hur många följare man har på Instagram. Isabelle Ljungqvist vill inte berätta hur stor summan är men, men har man många följare kan man få över 10 000 kronor för att lägga upp en bild.

”Vi betalar inte influencers”

När Aftonbladet kontaktar Socialdemokraterna i Stockholm hänvisar de till partiet nationellt. Juan-Pablo Roa är biträdande kommunikationschef på Socialdemokraterna.

– Vi är tydliga med att vi inte betalar influencers för att sprida vårt budskap. Vi samarbetar inte heller med influencernätverk, säger han.

Varför då?

– Vi tycker det är viktigt att det är tydligt med vem avsändaren är. Vi är ett folkrörelseparti, en grundtanke är att de vi samarbetar med ska dela våra värderingar.

Gäller det även de lokala distrikten?

– Jag känner inte till hur man gör lokalt i alla distrikt. Partidistrikten agerar självständigt. Det är upp till var och en, men vi har valt att inte göra det nationellt.

De som har anlitat Beatly är ”Socialdemokraterna i Stockholmsregionen”. Presschef Kalle Hindrikes skriver i ett mejl till Aftonbladet att Socialdemokraterna inte har några betalda samarbeten med influencers:

”Det vi har gjort är att vi har gett två nätverk i uppdrag att se över möjligheterna till eventuella samarbeten.  Vår viktigaste uppgift är att på ett transparent och öppet sätt förmedla vår politik till våra målgrupper. Då vi upplever att det finns risk för otydlighet i vem som är avsändare så väljer vi att inte gå vidare med influencer-samarbeten.”

Aftonbladet har också varit i kontakt med kommunikationsansvariga på Moderaterna och Centerpartiet. De meddelar att deras respektive partiet inte betalar influencers eller andra personer på nätet för att få ut sin politik.

Publisert:

LÄS VIDARE