KD-ledaren: De är långt ute i träskmarkerna

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Det många avhoppen inom SD:s riksdagsgrupp, är ett tungt vägande skäl för att KD inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Ekots partiledarutfrågning.

– Nästan alla har gått tillbaka till det gamla ungdomsförbundets idéer. Då är man långt ute i träskmarkerna, säger hon.

I Expressens partiledardebatt för en vecka sedan öppnade KD-ledaren Ebba Busch Thor en dörr för ett samtal med SD – när ledamöterna ”börjar leva som de lär”.

Men den dörren är egentligen fortfarande stängd, enligt partiledaren.

 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Det är fortfarande ett nej på frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Vi har haft en mandatperiod där sju av ledamöterna i deras riksdagsgrupp har blivit politiska vildar. Nästan alla har gått tillbaka till det gamla ungdomsförbundets idéer. Då är man långt ute i träskmarkerna då, om man talar om vilken politik man står för. Det här inkluderar deras tidigare partiledare, som hamnat långt ut i värderingsträsket, säger Ebba Busch Thor.

Det är såväl politiken som företrädarnas agerande som sätter hinder för ett framtida samarbete.

– Jag kan inte lita på vad det är som gäller. Jimmie Åkesson står i debatter och bedyrar att han inte står för någon rasism eller främlingsfientlighet. Men jag kan inte sätta mig och förhandla och köpa en gris i en säck, jag måste veta vem det är jag tar i hand. Jag måste veta att jag kan lita på den här personens ord.

I utfrågningen slår hon fast att hon inte kommer sätta sig i förhandling med Jimmie Åkesson efter valet.

– Jimmie Åkesson säger att han står för vissa värderingar, men rörelsen visar gång på gång att den inte klarar av att leva i enlighet med det. Det finns en avgörande skillnad i ideologi och människosyn som gör att vi inte kan mötas i förhandling, säger Ebba Busch Thor.

Publicerad:

LÄS VIDARE