Löfven och Kristersson i hemliga möten med Liberalerna

Ledarna för Socialdemokraterna och Moderaterna träffade L

avGustaf Tronarp, Pär Karlsson

Ett avgörande kryper allt närmare i regeringsfrågan.

Under förmiddagen träffade både Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson ledningen för Liberalerna, rapporterar DN.

– Vi förbereder oss och analyserar läget inför återkopplingen till talmannen, säger Liberalernas stabschef Elin Boberg till Aftonbladet.

Bara en vecka återstår innan talmannen Andreas Norlén ska presentera en ny statsministerkandidat som riksdagen ska ta ställning till.

Inför de sista skälvande dagarna ökar intensiteten i förhandlingarna. Dagens Nyheter rapporterar att S-ledaren Stefan Löfven och hans moderata kollega Ulf Kristersson satt i möten med Liberalernas partiledning under måndagsförmiddagen.

De hemliga träffarna ägde rum i Gamla stan i Stockholm. Överläggningarna skedde enskilt med de båda partiledarna.

– Jag är inbjuden av Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse att komma och resonera om det som återstår av den här statsministerprocessen. Jag ska berätta om varför det vore bra med en borgerlig regering som för borgerlig politik, sa Ulf Kristersson till DN när han anlände till mötet.

Avgörs på partirådet

Partierna är mycket förtegna om vad som avhandlades på mötena. Liberalernas stabschef Elin Boberg vill inte ge några specifika kommentarer, men säger följande i ett uttalande till Aftonbladet.

– Vi förbereder oss och analyserar läget inför återkopplingen till talmannen.

Det är Liberalerna och Centerpartiet som är nyckelspelarna när regeringsdramat går in på upploppet. Stefan Löfven vill bilda en mittenregering med S, MP, C och L. Kristersson har öppnat för att M kan regera ensamt, eller tillsammans med ett eller flera allianspartier.

Hur L ska agera kommer att bestämmas på partirådet på söndag. Även Centern väntas fatta beslut i frågan inom kort.

Enligt källa inom Alliansen säger till Aftonbladet:

– C och L har fortfarande inte bestämt sig, de arbetar med olika bud som de fått från S och M. Det har skickats väldigt många dokument fram och tillbaka under julen.

Ska rapportera till talmannen

Den 19 december meddelade talmannen Andreas Norlén att det inte skulle bli någon ny statsministeromröstning i riksdagen förrän den 16 januari. Norlén sa också att han räknade med att partiledarna skulle ägna jul- och nyårshelgerna åt förhandlingar. Vad som sagts under överläggningarna är oklart.

Några dagar före nyårsfirandet avlade Löfven och Kristersson rapport hos talmannen. På torsdag ska de träffas för en ny avstämning, och sedan presenteras statsministerkandidaten på måndag den 14 januari.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Jan Björklund (L)
ARTIKELN HANDLAR OM