Busch Thor: ”Vi tar en risk med Bert Karlsson”

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Kristdemokraterna vill göra Bert Karlsson till ett draglok inför valrörelsen.

Men man tar en risk i samarbetet med den frispråkiga ex-politikern från Skara, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Det gör vi. Men om vi inte väljer att göra något annorlunda under det här valåret än vi gjort tidigare, då kommer vi fortsätta att ha en nedåtgående trend.

När KD-ledaren Ebba Busch Thor i vår åker ut på förvalsturné har partiet bokat in Bert Karlsson som utfrågare på flera platser. Nyheten att den före detta partiledaren för Ny Demokrati, som de senaste åren drivit asylboenden och varit en frispråkig debattör i många frågor, väckte förvåning hos många.

Busch Thor säger att målet är att locka fler personer till mötena, något partiet haft svårt att göra de senaste åren.

– Vi vill ha med personer som Bert Karlsson och andra utfrågare som är lite okonventionella. De kommer att ställa politiska frågor på ett annat sätt än de traditionella utfrågningarna i tv gör. Det tror jag behövs för att fler människor ska vilja och våga komma på politiska möten, så att de kan bestämma sig för vilket parti man vill rösta på.

Tar en risk med Bert Karlsson

Bert Karlsson är känd för att ha åsikter om det mesta och Busch Thor är tydlig med att han inte kommer att bli en företrädare för hennes parti, som länge dragits med usla opinionssiffror.

Hon medger också att man tar en risk i att boka honom, men säger samtidigt att hennes parti måste göra saker annorlunda kommande valrörelse för att den nedåtgående trenden i riksdagsvalen, som pågått sedan succévalet 1998, ska brytas.

– Jag tror att vi har otroligt många bra politiska förslag som jag vet att det finns gehör för hos svenska folket. Men det är alldeles för få som känner till den sortens strider vi kommer ta kring till exempel sjukvården.

Busch Thor tror att hennes parti, om man lyckas nå ut, har potential bland framför allt väljare som i dag föredrar Moderaterna, Sverigedemokraterna eller ligger på sofflocket.

Som partiledare för Ny Demokrati i början på 1990-talat drev Bert Karlsson en hård invandringskritisk linje och gjorde en lång rad kontroversiella uttalanden. Man krävde bland annat att alla flyktingar som kom till Sverige skulle aids-testas.

”Jag har markerat tydligt”

Ebba Busch Thor säger att det inte är några åsikter Bert Karlsson kommer att få torgföra – då kommer samarbetet att avbrytas.

– Jag har markerat väldigt tydligt var jag står, var KD står och vilka värderingar som är styrande hos oss. Bert Karlsson är inbjuden som utfrågare, han blir inte partiföreträdare. Men jag är väldigt glad att han vill vara med på detta och att vi delar synen på vilka reformer som behövs i sjukvården. Men vi tycker inte lika i alla frågor.

Nyheten om att KD ska samarbeta med Bert Karlsson har i den politiska debatten kallats för desperat. Men det ger Busch Thor inte mycket för.

– Jag fick ju epitetet desperat även när jag kom med ett sakligt utspel om hur vi ska bygga fler äldreboenden. Allt är inte ett politiskt spel, ibland gör man saker för att man tror att det är rätt i sak när det handlar om politik och ibland gör man saker för att man tror att det är ett bra sätt att nå ut med politiken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM