Socialdemokraternas kris

Förundersökning mot Juholt

Av: 

Linda Hjertén

SAMHÄLLE

Juholt: Det är viktigt med en grundlig utredning

En förundersökning har inletts mot partiledare Håkan Juholt om misstänkt bedrägeribrott.

Ärendet har nu lämnats över till Riksenheten för polismål.

– Vår ambition är att utredningen ska gå så snabbt som möjligt, säger överåklagare Björn Ericson till Aftonbladet.

Håkan Juholt är folkbokförd i Oskarshamn men bor större delen av tiden med sin sambo Åsa i en hyresfyra på 100 kvadratmeter i Västertorp i Stockholm.

Aftonbladet avslöjade förra veckan att Håkan Juholt har låtit riksdagen stå för hela hyran i Västertorp, trots att han delar lägenheten med sin sambo.

– Jag har gjort fel, sa Håkan Juholt efter avslöjandet men menade att det inte var avsiktligt.

Förundersökning

Med anledning av avslöjande beslutade i  fredags chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption  att samla in fakta för att bedöma om det fanns anledning att inleda förundersökning om misstänkt brott.

Samtidigt kom även en polisanmälan in till bedrägeriroteln vid Stockholmspolisen som den 7 oktober inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

–  Efter att ha tagit del av polisanmälan och andra faktauppgifter har jag kommit fram till att inte rör sig om misstanke om brott som primärt tillhör verksamhetsområdet för Riksenheten mot korruption. Jag har därför tagit över polisens förundersökning och överlämnat den till Riksenheten för polismål. Enligt vårt interna regelverk ska de handlägga alla misstankar om brott av riksdagsmän utom korruptionsbrott, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Juholt välkomnar utredning

Handläggande åklagare på Riksenheten för polismål kommer att bli överåklagare Björn Ericson, som nu ska sätta sig in i ärendet.

– Vår ambition är att detta ska handläggas så snabbt som möjligt för alla inblandades skull, säger Björn Ericson till Aftonbladet.

Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen och att han kommer att samarbeta fullt ut med utredarna.

– Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt, säger han.

– Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet, säger han vidare.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna