V-toppen bojkottar Almedalen: ”De har tappat det”

avOlof Svensson

1 av 2

V-toppen Rossana Dinamarca bojkottar politikerveckan i Visby.

Enligt henne har Region Gotland ”tappat det helt och hållet” i frågan om Nordiska motståndsrörelsen.

– Hade det varit lika tyst om IS eller al-Qaida fått tillstånd? säger hon.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, får i sommar tillåtelse att vara på plats och tala i Almedalen. Beslutet har upprört många och nu har Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, beslutat att bojkotta arrangemanget.

Hon anser att Nordiska motståndsrörelsen är att betrakta som en terrororganisation och att Region Gotland såväl som polisen borde ha nekat dem tillstånd.

– Polisen hade kunnat hänvisa dem till en annan plats och en annan tid. Demonstrationsfriheten innebär inte att man får tillstånd exakt för det man ansöker om, säger hon.

Bra om fler följer efter

Vänsterpartiet har överklagat beslutet att låta organisationen verka i Almedalen men Rossana Dinamarca tänker inte vänta på att den behandlas. Hon tar upp att RFSL:s Mångfaldsparaden tvingas flytta och att Motorhistoriska Riksförbundet nekas ha sina debatter i veteranbilar – samtidigt som NMR fått tillåtelse.

Uppmanar du fler att följa ditt exempel?

– Jag har gjort mitt ställningstagande. Om fler följer efter är det bra, men jag tänker inte döma dem som inte gör det, säger Rossana Dinamarca.

Tycker du att hela Vänsterpartiet ska bojkotta?

– Det är en diskussion som vi får ta i partiet. Jag meddelade i går att jag inte tänker åka och jag vet att det finns fler som tänker i samma banor som jag.

Motorhistoriska Riksförbundet skickade nyligen ut ett pressmeddelande om att man inte tänker närvara i Almedalen på grund av att deras fordon förbjuds på området. Förbundet har en tradition av att arrangera debatter i baksätet på veteranbilar.

Nya regler efter terrorattentatet

Men Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att beslutet beror på att det i år råder totalförbud för fordon på området, bland annat efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.

– De har fått möjlighet att hyra mark lite längre bort. Inne på området är vi tuffa vad det gäller förbud mot motorfordon, även om det är veteranbilar som inte kör så fort, säger hon.

Rossana Dinamarca tycker inte att argumentet håller:

– Då kanske man inte skulle ha bjudit in terrororganisationen Nordiska motståndsrörelsen. Jag tror inte de förstår allvaret i detta. Hade det varit lika tyst om IS eller al-Qaida fått tillstånd? säger hon.