Ekeröbor rasar mot ledningens slöseri

SAMHÄLLE

Kommunledningen spenderade närmare en kvarts miljon på resan till Vemdalen.

Samtidigt sparas det in på skola, äldrevård och omsorg - vilket retar upp Ekeröborna.

– Det är inte rimligt. Våra skattepengar ska gå till skola och omsorg, säger Catharina Wihamre, 48.

Flera Ekeröbor har hört av sig till Aftonbladet efter granskningen av hur kommunledningen använder invånarnas skattepengar. Många är djupt besvikna på att ledningen lägger närmare en kvarts miljon kronor på en skidresa till Vemdalen samtidigt som de anser att det sparas in på skola, äldrevård och omsorg.

Gunn, 62, har arbetat inom äldrevården i 40 år och berättar att ekonomin där är mycket ansträngd.

– Kommunledningen går hela tiden ut och informerar oss om att det blir nya neddragningar. När någon är sjuk finns det inte pengar till att ta in vikarier. Och det är de äldre som drabbas, säger hon.

Hur då?

– Har man planerat en dusch en dag i veckan och det inte finns tillräckligt med folk, då får de ju inte duscha.

”Barnens miljö prioriteras bort”

Pengarna som kommunledningen lägger på champagne och skidaktiviteter hade kunnat gå till de äldre istället, anser Gunn. Hennes förmåner på jobbet är långt ifrån de aktiviteter som ledningen ägnar sig åt.

– När vi i personalen hjälper till att mata de äldre får vi betala vår mat själva, även en flaska kolsyrat vatten. Det är lustigt att de som tjänar mest inte kan stå för sina alkoholhaltiga drycker till fest själva, säger hon.

En annan Ekeröbo som hört av sig till Aftonbladet har barn på Sanduddens skola. Kommunen överväger att sälja ut skolan eftersom det kostar för mycket att renovera den.

– De här pengarna kanske inte hade räddat skolan. Men det ger väldigt fel signaler när det faktiskt finns annat att lägga pengarna på. Som ett badhus eller ordna upp något som är eftersatt här, säger mannen som vill vara anonym.

– Det här sticker i ögonen på många. Barnens miljö prioriteras bort till förmån för de vuxnas oxfilé och spabehandlingar,

”Det här är att slösa med pengarna”

När Aftonbladet pratar med boende i Ekerö centrum uttrycker många ilska över ledningens agerande. Men många vill inte framträda med namn och bild av rädsla för för att det kan innebära något negativt för dem.

– Det är för jäkligt. Du skulle bara veta hur de sköter den här kommunen, säger en man som driver ett företag som anlitas av Ekerö kommun.

– Jag tycker inte det här är rimligt. Våra skattepengar ska gå till skola och omsorg, säger Catharina Wihamre, 48.

90-åriga Gertrud Kamp tycker att ledningen har visat ”vansinnigt dåligt omdöme”.

– Pengarna ska gå till de som har det svårt och till sjukvården. Det här är verkligen att slösa med pengarna.

Ekerös kommundirektör Lars Hortlund gjorde under torsdagen ett uttalande på kommunens hemsida. Där står det bland annat att syftet med resan till Vemdalen var att planlägga kommunens samtliga verksamhetsmål för mandatperioden. ”Den här typen av konferenser har genomförts vart fjärde år och mot bakgrund de uppnådda resultaten och utslaget per person så tycker vi att kostnaderna har varit fullt rimliga.”

LÄS OCKSÅ:

ARTIKELN HANDLAR OM