Lövin om Fridolins beslut: Jag förstår hans motiv

Isabella Lövin säger att hon förstår Gustav Fridolins beslut att avgå i maj – och hyllar samtidigt sin språkrörskollega.

– Gustav är och förblir en centralgestalt för grön, medmänsklig politik, säger hon.

Per Bolund, som pekas ut som tänkbar efterträdare, säger samtidigt att han är ”hedrad” över att nämnas i sammanhanget.

I maj när Miljöpartiet samlas för partikongress kommer inte Gustav Fridolin att ställa upp för omval till språkrörsposten. Det meddelar han i dag på Aftonbladet Debatt.

Lövin: Förstår hans motiv

Fridolins språkrörskollega Isabella Lövin hyllar honom, men slår fast att hon förstår det beslut han har kommit fram till.

– Gustav är och förblir en centralgestalt för grön, medmänsklig politik och en engagerad och drivande utbildningsminister. Miljöpartiets rotationsregler innebär att han skulle ha slutat senast 2020, och jag förstår hans motiv bakom att avstå från att kandidera redan 2019, säger hon.

MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Själv står hon dock fortsatt till MP:s förfogande.

– Jag är stolt över att leda ett parti med principer som möjliggör för många att kliva in och ta ett politiskt ansvar. Jag är övertygad om att demokratin gynnas av det. Jag har meddelat valberedningen att jag kvarstår som kandidat och ser fram emot att dela ledarskapet med ett nytt språkrör efter den ordinarie kongressen 2019, säger hon.

Stefan Löfven: Uppskattad kollega

Även statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Fridolins besked. Till TT säger han i en skriftlig kommentar:

– Jag uppskattar Gustav Fridolin som kollega och samarbetspartner. Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med honom fram till maj och att tillsammans med Miljöpartiet fortsätta ta ansvar för Sverige.

Framförallt lyfter han fram Fridolins arbete för skola och klimat.

– Miljöpartiet har under Gustav Fridolins och Isabella Lövins ledning bidragit till att flytta fram Sveriges positioner inom klimatarbetet och är ett högt respekterat land i det internationella arbetet för klimatomställning.

Bolund: Hedrad

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, skriver på Twitter om Fridolins besked:

”Gustav Fridolin skriver idag att han lämnar posten som språkrör för Miljöpartiet på kongressen i maj. Jag är väldigt stolt över allt han uträttat hittills. Det finns nog ingen som kämpar så hårt, som är så envis och som är så mänsklig som Gustav.”

Nuvarande finansmarknadsministern Per Bolund, som av många pekas ut som en trolig efterträdare, säger att han är hedrad över att nämnas i det sammanhanget.

– Men det är en fråga som jag inte kan svara på i dag. Jag är förstås ödmjuk och hedrad över att förekomma i tankebanorna, men där vill jag nog vänta och se om jag får frågan från valberedningen och i så fall ge mitt svar till den, säger Per Bolund.

Han hyllar samtidigt Gustav Fridolins insatser.

– Jag har sett hur hårt han arbetat för det här partiet. Han personifierar partiets solidaritetsideal, där man ställer sig på de utsattas sida och kämpar för framtida generationer.

Grundaren: Värd bättre eftermäle

Per Gahrton, en av MP:s grundare, skriver om Fridolins besked på Twitter:

”Rätt av Gustav att avgå men han är värd mycket bättre eftermäle än den tuffaste kritiken. Han är i själen en sann grön radikal.”.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE