”Släpp aldrig in högerextremisterna i värmen”

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Miljö- och klimatfrågan dominerade när Isabella Lövin talade i Almedalen.

Men språkröret passade också på att markera mot Allianspartierna inför höstens regeringsbildning.

– Släpp aldrig in högerextremisterna i värmen.

Almedalsveckan avslutades med att Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin talade. Hennes parti ligger dåligt till i opinionsmätningarna och har ett tufft läge inför valet.

Tillsammans med Gustav Fridolin hade Lövin tidigare under dagen presenterat ett reformpaket där målet är att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel till 80 procent.

Klimat- och miljöfrågorna var också i fokus under Lövins tal. Hon målade upp en mörk bild av framtiden om inte frågan tas på allvar, där allt mer extremt väder leder till krig, artutrotning, konflikter och migrationsströmmar.

– Om vi fortsätter business as usual kommer Skandinavien att bli upp till sex grader varmare i slutet av detta århundrade. Men det kan vi inte tillåta. Bara för att vädret är galet måste inte politiken bli det.

”Släpp aldrig in högerextremisterna”

Men hon lyfte samtidigt fram den klimat- och miljöpolitik som S/MP-regeringen drivit de senaste fyra åren som ett föredöme.

Men talet innehöll även annat. Isabella Lövin markerade också hårt mot Allianspartierna och gav sin syn på diskussionen kring utskottsplatser i riksdagen i förra veckan. De borgerliga partierna meddelade att de var beredda att öppna för att Sverigedemokraterna tillgång till ordförandeposter.

Men Liberalerna och Centerpartiet meddelade kort därefter att de backat.

Men Lövin är inte nöjd trots det.

– Steg för steg säljer Allianspartierna ut sina gamla principer och flyttar gränsen.

Hon kritiserade också M-ledaren Ulf Kristersson som sagt att han vill försöka bilda regering även om de rödgröna partierna blir största block, något som skulle kräva stöd av SD.

Vill ha tydligare markering

– Släpp aldrig in högerextremisterna i värmen.

Hon vädjade också till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) som till skillnad från Kristersson sagt att de aldrig ska medverka till att ge SD inflytande.

Lövin vill ha tydligare besked:

– Här krävs en tydlig garanti för den som vill rösta på Annie Lööf eller Jan Björklund men inte vill ha inflytande till SD. Innan valet. Blir det ja eller nej till en regering beroende av SD?

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Isabella Lövin talar i Almedalen.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM