Kristersson sockrar budet till C och L

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Kristersson sockrar sitt bud till Centerpartiet och Liberalerna.

Om de släpper fram honom som statsminister kan de räkna med politiska eftergifter i profilfrågor som värnskatten och landsbygdssatsningar.

– Om C och L vill försäkra sig om politiska framgångar, då är jag helt öppen för att diskutera detta, säger Kristersson.

Samtidigt som talman Andreas Norlén meddelade att riksdagen inom kort ska ta ställning till Stefan Löfven (S) som statsminister höll M-ledaren Ulf Kristersson tal på Moderaternas partiråd på Arlanda.

1 av 7 | Foto: Jerker Ivarsson
Ulf Kristersson (M).

Där slog han fast att Alliansen och svensk borgerlighet nu genomgår en mycket svår tid.

Inför omröstningen om Löfven spekuleras det nu allt mer om att Centerpartiet och Liberalerna är på väg att överge Kristersson och i stället släppa fram S-ledaren.

Sockrar budet till C och L

De båda partierna har redan röstat emot M-ledaren när han prövades i kammaren. De accepterade inte hans ”3–2–1”-regering där M och KD skulle vara med eftersom den skulle ge Sverigedemokraterna inflytande.

Efter sitt tal slog Kristersson fast att han tycker det är helt naturligt att Löfven nu ska prövas.

– Talmannen måste komma vidare. Han måste ställa nya statsministerkandidater inför kammaren och få det prövat. Det är det enda han kan göra.

M-ledaren slog också fast att han, trots den diskussion som nu pågår inom C och L, inte känner någon oro för att de är på väg att byta sida.

– Nej, i grund och botten inte. Vi har gått till val tillsammans som allians, för allianspolitik. Jag har inte fått några som helst tecken på att de vill ha en socialdemokratisk regering. Jag är mer orolig för Sverige än för Alliansen. Jag tror att det här är en farlig situation för svensk politik. Vi prövar svenska folkets tålamod väldigt mycket när vi inte kan hantera det valresultat som de gav oss. 

”Är beredd att göra det”

Åt själva grundproblemet, att Kristerssons regering skulle behöva röstas fram med hjälp av SD, finns inga nya besked alls.

Men nu öppnar M-ledaren upp för att C och L kan räkna med politiska eftergifter om de ändrar sig och släpper fram honom.

– Jag har sagt till mina alliansvänner att om det finns något i det förslag som jag lade på bordet som jag kan skruva på, så är jag beredd att pröva detta för att det ska bli bättre för deras del. Kan man ta upp politiska frågor där det inte redan finns allianspolitik, som just Centern och Liberalerna tycker är extra viktigt att få igenom, är jag beredd att göra det.

– Det kan också handla om hur relationen ska se ut mellan partierna som är med i regeringen och de som inte är med i regeringen. Jag är helt öppen och väldigt ödmjuk inför detta. Men det måste bygga på att man i grund och botten vill driva Alliansens politik genom riksdagen och ha respekt för det valresultat som vi har.

M-ledaren radade upp flera exempel på frågor där C och L skulle kunna få gehör. Det handlar bland annat om värnskatten, en skatt som Liberalerna länge kämpat för att slopa.

– Det finns ganska många områden där det inte finns färdig allianspolitik, där jag vet att våra vänner i Centerpartiet och Liberalerna har starka uppfattningar. Värnskatten är ett sådant exempel. Det finns många frågor som rör svensk landsbygd och företagsamhet och arbetsgivaravgifter.

”Handlar om politikens innehåll”

– Jag har ju utgått ifrån att vi driver igenom all den allianspolitik vi är överens om. Men det är klart att om C och L föredrar en friare roll till den regering som skulle kunna skapas, att försäkra sig om politiska framgångar, då är jag helt öppen för att diskutera detta. 

Men kan inte C och L också få igenom politik i förhandlingar med Löfven?

– Det kan han säkert, det säker inte jag lägga mig i. Men vill man ha allianspolitik som en huvudinriktning, då tror jag att allianspartier är bättre på att driva sådan än vad Socialdemokraterna gör.

Publicerad:

LÄS VIDARE