Regeringen i hemligt möte med Alliansen: ”Splittring på båda sidor”

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Regeringspartierna träffade i onsdags Alliansen för ett möte kring den infekterade frågan om snabbtågen.

Enligt Aftonbladets källor blev det då uppenbart att det finns en djup spricka i frågan mellan såväl S och MP som C och M.

– Det fanns däremot en viss samsyn mellan S och M på det här mötet. Man fick känslan av att de hade pratat själva innan, säger en regeringskälla.

Frågan om höghastighetstågen har varit plågsam för regeringen under våren. Synen på hur snabbt tågen ska gå, hur fort spåren ska byggas och hur allt ska finansieras har splittrat regeringspartierna MP och S totalt.

Först efter att MP ställt ett ultimatum och hotat att frysa den nationella planen – alla nya investeringar i vägar och järnvägar under tio års tid – verkade regeringspartierna till slut komma överens.

I onsdags träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth, finansmarknadsminister Per Bolund och miljöminister Karolina Skog Alliansföreträdare för ett första möte om höghastighetsbanan.

Enligt Aftonbladets källor blev det då uppenbart att S och MP inte alls är så överens som man tidigare velat ge sken av.

– Det visade sig att regeringspartierna inte var så överens som vi hade trott att vi var. Man drog ju åt två ganska olika håll på det mötet, säger en regeringskälla.

1 av 2 | Foto: Shizuo Kambayashi / AP / TT
Ett Shinkansen-tåg i Tokyo.

”Väldigt låst”

En annan uppgiftslämnare bekräftar den bilden.

– Det är väldigt låst. Jag tror att S var ganska nöjda när det framstod som att man först var positivt inställda, men sen tänkte man nog försöka ändra på detta bakom stängda dörrar.

Enligt vad Aftonbladet erfar framgick det tydligt på mötet att även Centerpartiet och Moderaterna är oense i frågan.

– Samma typ av splittring finns mellan Moderaterna och Centerpartiet. Samtidigt märker man att C trots allt inte vill måla in sig i ett hörn, berättar en källa.

”Samsyn mellan S och M”

Däremot blev det på mötet tydligt att Moderaterna och Socialdemokraterna är inne på samma linje när det gäller höghastighetstågen. Det är i så fall ännu en fråga där de två stora partierna bryter sig loss från blockpolitiken och närmar sig varandra.

– Det fanns en viss samsyn mellan S och M på det här mötet, de hade samma invändningar kring finansiering och hastighet. Man fick känslan av att de hade pratat själva innan det här mötet. 

Enligt vad Aftonbladet erfar kvarstår hotet från Miljöpartiet om att stoppa den nationella planen för infrastrukturen, om inte höghastighetsbanorna byggs i snabb takt.

– Det kan komma att återaktualiseras. Det kan komma att plockas fram igen, säger en källa.

Centerpartiets trafikpolitiska talesperson Anders Åkesson vill inte kommentera hur förhandlingarna gick på första mötet och säger att nästa steg inte är bestämt.

– Det finns inga ytterligare möten planerade.

Viktigaste frågorna inför valet 2018 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM