MP-ledamot anklagar toppar i partiet: Ett säkerhetshot

Av: Jonathan Jeppsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar anklagar flera personer i MP:s toppskikt för att deras agerande är ett säkerhetshot.

– För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skriver riksdagsledamoten på Facebook.

Enligt Aftonbladets källor pågår nu en process kring hur man ska hantera uppgifterna.

MP:s partiledning menar att uppgifterna saknar grund och att Stålhammars ”spekulationer på sociala medier” är olämpligt.

1 av 2 | Foto: Pressbild
Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar.

Aftonbladet har i flera artiklar kunnat avslöja de märkliga turerna kring en politisk tjänsteman som utpekats som ”säkerhetsrisk”.

Tjänstemannen fick sparken efter att ha klassats som en säkerhetsrisk med rysskopplingar.

Senare kunde Aftonbladet redovisa uppgifter som pekar på att anklagelserna som lades fram av höga chefer i Miljöpartiet var påhittade och att anledningen egentligen var det kraschade förhållandet mellan riksdagsledamoten och tjänstemannen.

”Ett säkerhetshot”

Nu går partiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar ut på Facebook och skriver att tjänstemannen och andra personer i Miljöpartiets toppskikt har ”drevat” mot henne – och att de dessutom utgör ”ett säkerhetshot”.

– Han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis, inte minst nu i provvalet. På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot.

Hon menar att tjänstemannen, som hon tidigare haft en relation med, har haft otillbörliga kontakter med främmande makt.

– Han hade umgåtts privat, tagit emot gåvor. När jag reagerade och pratade med mitt parti sa de att han blivit tillsagd flera gånger men fortsatt ändå, skriver hon på Facebook.

”Går inte att värja sig”

Tjänstemannen nekar helt till anklagelserna och menar att de är gripna ur luften.

– De kunde lika gärna kunnat anklagat mig för pedofili. Att anklaga någon för rysskopplingar är på samma nivå, det går inte att värja sig emot en sådan stämpel, har tjänstemannen tidigare sagt till Aftonbladet.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, skriver i en kommentar att MP har kontaktat Säpo, men att partiet inte funnit något som stöder Pernilla Stålhammars anklagelser.

– Vi har inte funnit något stöd för hennes uppgifter, men vi tar alltid alla sådana uppgifter på största allvar. När vi får den här typen av information behandlar vi förstås den på ett professionellt sätt, och informerar dem som ska ha information. Vi kontaktar även riksdagens säkerhetstjänst och Säpo, säger gruppledare Jonas Eriksson.

Har hon tagit upp det här med er tidigare? 

– Ja, det har hon gjort. Och vi har även då följt våra rutiner. Men vi kan inte kommentera hur vi hanterar säkerhetsärenden i detalj, säger Jonas Eriksson.

Partisekreteraren: ”Olämpligt”

MP:s partisekreterare Amanda Lind säger till TT att Stålhammars uppgifter saknar grund – och att hennes ”beteende är olämpligt”.

– De påståendena om partiföreträdare som Stålhammar framfört i sitt inlägg har vi självklart granskat, men vi har inte hittat någon som helst grund för dem, säger partisekreteraren till TT.

Amanda Lind vill inte kommentera personalärenden eller hur Pernilla Stålhammars uttalande påverkar Miljöpartiets förtroende för henne – men säger till TT att det är olämpligt att lägga ut ”den här typen av spekulationer på sociala medier”.

– Och det har vi också framfört till henne, säger Amanda Lind.

Aftonbladet söker Pernilla Stålhammar för en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Skandalerna som skakat Miljöpartiet

Publicerad:

LÄS VIDARE