Säpochefen om kritiken: ”Vi kommer aldrig chansa”

avMalvina Britts, Pär Karlsson

1 av 6

SÄLEN. Efter en dramatisk och uppmärksammad jakt greps en 22-årig man i Boliden – misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Några dagar senare släpptes han fri och Säpo fick utstå kritik.

– Vi gjorde det som vi skulle göra, vi gjorde vårt jobb. Vi kommer aldrig någonsin chansa när det kommer till människoliv, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Den 18 november, bara dagar efter terrordåden i Paris, meddelade den svenska Säkerhetspolisen att man höjt terrorhotsnivån efter att ett konkret hot riktats mot Sverige. Man gick ut med att en efterlyst man rest in i landet och ytterligare personer kunde ha "avsikt och förmåga" att genomföra terrordåd i landet. Efter några dagars intensiv jakt greps en misstänkt 22-åring av den nationella insatsstyrkan på ett asylboende i Boliden - misstänkt för förberedelse till terroristbrott

Men historien tog snabbt en ny vändning. Efter några dagars förhör släpptes mannen – misstankarna hade skrivits av och Säpo fick utstå kritik, bland annat från terrorforskaren Magnus Norell. Den frisläppte mannen tog dock det hela med ro och firade med en fest där han bjöd in grannskapet.

”Vi gjorde vad vi skulle göra”

På Folk och Försvars rikskonferens i Sälen är Säpochefen Anders Thornberg en av deltagarna. I en intervju med Aftonbladet ger han nu sin syn på den uppmärksammade jakten i höstas.

– Vi gjorde det som vi skulle göra, vi gjorde vårt jobb. Vi hade väldigt konkret underrättelseinformation som sa att det kunde ske ett terrorattentat i Sverige. Det fanns en namngiven person och ett väldigt kort tidsperspektiv. Vi kommer aldrig någonsin chansa när det kommer till människoliv, säger han.

Thornberg säger att det var "exceptionell information vid ett speciellt tillfälle" som ledde till jakten och gripandet.

– Efteråt så visade det sig att misstanken inte stämde. Mannen är frisläppt. Vi var tvungna att agera och det gör vi för allmänhetens bästa.

Fick ni felaktig information?

– Man kan alltid tolka det på olika sätt, men det var inte fel. Den information vi hade vid tillfället var vi tvungna att agera på, med den kunskap vi hade då. Det är alltid lätt att se i efterhand hur skeendet har varit, men vi kommer göra det fortsättningsvis också om vi har en sådan information.

Har ni anledning att vara självkritiska?

– Vi är alltid självkritiska och utvärderar alltid. Det gör vi internt så det är ingenting vi delar med oss av i detalj. Då riskerar vi att avslöja för de vi ska bekämpa hur vi arbetar. Men med den information vi hade, med allmänhetens bästa för ögonen, så ingrep vi. Det är bättre att göra ett ingripande för mycket än ett för lite. Då hade vi riskerat människoliv och det kommer vi aldrig att göra.

Hur tänker ni kring den 22-åriga mannen, hans liv kunde ha blivit förstört?

– Det är avvägningar man måste göra från säkerhetstjänsten. Det är samma som för er i media. Man kan förstöra en människas liv genom att skriva olika saker. Men när vi har en konkret information så måste vi ingripa och när det sedan visar sig att man är oskyldig och inte misstänkt så måste man göra allt man kan för att rätta till det. Vi har sett till så att det har funnits säkerhetsåtgärder och har haft samtal med mannen. Han verkar ha anpassat sig fint efteråt och vi följer det noggrant. Vi ska göra vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.

”Det är ett osäkert läge”

Thornberg berättade också att den förhöjda terrorhotsnivån i Sverige kvarstår.

– Man har slagit till med ett komplext, omfattande och fruktansvärt terrordåd i Paris. Det har varit i Köpenhamn, Belgien och det har varit oroligt i Tyskland. Vi har också haft indikationer på att det skulle kunna ske något i Sverige. Det är ett osäkert läge, man vet inte om vi kommer att utnyttja flyktingströmmar. Det finns indikationer på att ISIL är beredda att flytta delar av sin kamp till Europa.

Han berättar dock att det görs mycket arbete för att trygga Sveige.

– Vi bedömer det här från dag till dag och använder den här informationen för att vidta åtgärder, både synliga och icke synliga.

ARTIKELN HANDLAR OM