M-kraven för att kunna stänga bron

avPär Karlsson

1 av 7 | Foto: URBAN ANDERSSON
M-ledaren träffade i dag Finlands finansminister Alexander Stubb.

HELSINGFORS. M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker regeringen tagit rätt beslut om att trots hård kritik införa id-kontroller.

Men för att stödja idén om att kunna stänga Öresundsbron har hon flera krav.

– Regeringen måste tala om hur det skulle gå till och vad det skulle få för effekter, säger hon.

Trots svidande kritik från Lagrådet väljer regeringen att gå vidare med förslaget om att införa id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige. Beskedet kritiserades i går hårt från flera håll och Centerpartiet anmälde regeringen till Konstitutionsutskottet.

Men M-ledaren Anna Kinberg Batra, som i dag besökte Helsingfors för möten med flera toppolitiker, välkomnar regeringens besked.

– Vi har diskuterat id-kontrollerna ganska länge och jag tycker det är en nödvändig åtgärd för att få ordning vid gränsen i ett extremt läge. Det är en naturlig fortsättning på de gränskontroller vi redan infört, säger hon.

Stödjer regeringens förslag

Hon menar att de praktiska problem som skapas för transportörerna och de boende i Skåne "måste lösas" längs vägen.

– Men i det här extrema läget är det viktigt att få bättre ordning på vilka som kommer, annars kan vi inte hjälpa dem som behöver. Det måste till resultat och då är det också motiverat att agera ganska snabbt.

Samtidigt tycker hon det är bra att regeringen för tillfället backat från idén om att kunna stänga av trafiken på Öresundsbron i extrema lägen. Förslaget om att ge regeringen befogenheten att stoppa trafiken fick enligt Kinberg Batra ännu kraftigare kritik av Lagrådet.

– Det är också ett förslag som har långtgående konsekvenser på andra områden, säger hon.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sa i dag att regeringen saknar det stöd som behövs i riksdagen i ärendet. Men han var samtidigt tydlig med att man kommer återkomma kring förslaget som rör Öresundsbron om det skulle behövas.

Kinberg Batra utesluter inte alls att M då kan komma att stötta förslaget - men man har flera krav.

– Regeringen måste tala om hur det skulle gå till och vad det skulle få för effekter. Det här är vägen till Sverige för alla som kommer söderifrån som inte flyger. Det är redan i dag otillåtet att gå bron och det är möjligt för polis eller räddningstjänst att stänga av den vid extrem nödsituation.

M-kraven för att kunna stänga bron

Hon menar att regeringen måste se över vad det skulle få för effekter för företagen och de som pendlar i Öresundsregionen.

– Det är sådana saker som inte var tillräckligt beredda nu. Det måste regeringen fundera på igen och återkomma.

Men du utesluter inte att ni stödjer det i framtiden?

– Jag har lärt mig, inte minst den här hösten, att man måste vara beredd att agera i krislägen.  Då måste man vara beredd att ompröva en del gamla sanningar i syfte att kunna ge skydd åt de som behöver och för att samhället ska kunna fungera.

M kräver sedan tidigare att asylsökande som kommer från andra EU-länder inte ska få komma in i Sverige.

– Sverige behöver ett andrum, vi behöver få ordning så att vi kan hjälpa dem verkligen behöver det. Dessutom måste vi kunna hjälpa dem som redan kommit att komma in i samhället. Jag tror tyvärr att vi har en lång väg kvar att gå.

ARTIKELN HANDLAR OM