Spelbolagen: SD blir störst i valet 2018

SD blir större än Socialdemokraterna i valet.

Det spår spelbolagen Unibet, Nordicbet och Betsson, som alla tror på en valseger för Sverigedemokraterna.

Sedan 1917 har Socialdemokraterna varit Sveriges största parti.

Efter 101 år i den positionen kan det nu vara över, spår spelbolagen. Sedan i början av förra veckan tror Unibet, Nordicbet och Betsson att Sverigedemokraterna blir störst i årets val.

– 80 procent av våra spelare har lagt sina spel på att SD blir störst, säger Robin Olenius, pr-chef för Betsson.

”Kan vara bra vägvisare”

Att SD blir störst gav under måndagsmorgonen 1,65 gånger insatsen hos Betsson. En S-vinst gav 2,1 gånger pengarna.

Under måndagen var oddsen ordentligt viktade till SD:s fördel.
Under måndagen var oddsen ordentligt viktade till SD:s fördel.

Oddsen sätts utifrån opinionsundersökningar, expertutlåtanden och tillfälliga med- eller motvindar. Får en partiledare bra publicitet efter en utfrågning så korrigeras oddsen.

En annan tung faktor är var spelarna lägger sina pengar.

– En person som satsar en hundralapp gör också sin research, så när väldigt många spelar får man en bra bild av hur det faktiskt kommer gå, säger Robin Olenius.

I valet 2014 var spelbolagen betydligt mer pricksäkra än många opinionsundersökningar kring SD:s valresultat.

– Det är svårt att säga om det blir samma i år. Förra gången var SD ett mindre och nyare parti, folk sa kanske inte sanningen i opinionsmätningar. Då kan oddsen vara en bra vägvisare, för där förutspår man hur andra – inte man själv – ska rösta, säger Robin Olenius.

Ulf Kristersson blir statsminister

Samtidigt spår både Betsson och Unibet att de rödgröna blir större än Alliansen i valet – men att Ulf Kristersson trots det blir Sveriges nästa statsminister.

Ulf Kristersson spås bli nästa statsminister: ”Han kan ha en fördel av att det går bra för SD”, säger Betssons pr-chef Robin Olenius.
Ulf Kristersson spås bli nästa statsminister: ”Han kan ha en fördel av att det går bra för SD”, säger Betssons pr-chef Robin Olenius.

Nästa regering blir en alliansregering bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, enligt oddsen. Det alternativet ger 3 gånger pengarna, medan en rödgrön regering ger det dubbla.

– Samtidigt finns det så många möjliga koalitioner. Men de flesta av våra spelare tror att Ulf Kristersson kommer vinna. Om man tittar på vem som ska bli statsminister så kan han ha en fördel av att det går bra för SD, säger Robin Olenius.

Publisert:

LÄS VIDARE