Oväntade stödet till Busch Thor

avPär Karlsson

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor får oväntat stöd i valrörelsens slutskede.

Nils Lundgren, före detta partiledare i Junilistan som gjorde stor succé i valet 2004, kampanjar för partiet.

– Hennes besked om kärnkraften avgjorde saken för min del, säger han.

Med bara två dagar kvar till valet får Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor, som har rejält skjuts i opinionen, stöd från oväntat håll.

I dag kampanjar och talar Nils Lundgren, före detta partiledare för Junilistan, tillsammans med KD-nestorn Alf Svensson och partisekreteraren Acko Ankarberg på Karlaplan i Stockholm.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nationalekonomen Lundgren, 82, var initiativtagare till och partiledare för det EU-kritiska partiet Junilistan, som i EU-valet 2004 gjorde supersuccé och fick 14,5 procent av rösterna vilket ledde till tre mandat i parlamentet i Bryssel.

Fem år senare förlorade man dock alla mandaten. Lundgren har även en bakgrund inom Socialdemokraterna.

Orsaken till Lundgrens besked är Busch Thor utspel om kärnkraften i valrörelsen, där hon sagt att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals ska drivas vidare – trots att ägaren Vattenfall planerar för nedläggning.

Om inte Vattenfall är intresserat menar KD-ledaren att en ny aktör ska få chansen att driva kärnkraftverken.

Målet, enligt Busch Thor, är att säkra svensk elproduktion. Utspelet har väckt reaktioner, då KD ingår i den energiöverenskommelse där partierna kommit överens om att Sverige ska ha hundra procent förnybart elproduktion år 2040.

”Det avgjorde saken”

Lundgren tycker Busch Thor är inne på helt rätt spår.

– Det avgjorde saken för min del, jag kommer att rösta på Kristdemokraterna. Det fundamentala är att allt pekar på att förbrukningen av fossila bränslen inte sjunker. Det är hel del framsteg med nya tekniker och förnybara bränslen. De täcker så att ökningen av förbrukningen tas om hand. Men det andra faller inte, så det blir ingen förbättring av klimatpåverkan, säger han.

– Ska man klara av energifrågorna så måste kärnkraften fördubblas fram till 2040. Det är mycket framsynt av Ebba Busch Thor att öppna för fortsatt kärnkraft och forskning på området.

Lundgren har det senaste året verkat som krönikör i Göteborgs-Posten.

ARTIKELN HANDLAR OM