Jimmie Åkesson tog upp Akilov i utfrågningen

avAdam Westin, Kenan Habul

Jimmie Åkesson är sist ut att frågas ut i SVT.

SD-ledaren pressades om svenskhet och förslag om att förbjuda dubbla medborgarskap.

– Ska afghanska medborgare göra värnplikten och utbilda sig i att hantera sprängämnen? säger Jimmie Åkesson.

Första frågan i SVT:s partiledarutfrågning handlade om att SD vill göra det förbjudet att gömma illegala invandrare.

– Man vet inte vem gömde Akilov som lemlästade människor på Drottninggatan. Vem vet hur många fler sådana finns bland de gömda, säger Jimmie Åkesson.

”Kyrkan ska inte gömma illegala”

Åkesson vill ha fler inre utlänningskontroller för att kunna avvisa dem som befinner sig illegalt i Sverige. Han är för utlänningskontroller på arbetsplatser. 

– Det beror helt och hållet på situationen. I skolor finns det barn, det kanske inte är optimalt. Svenska kyrkan ska inte gömma illegala, svarar Åkesson på frågan om utlänningskontroller även ska göras i skolor och kyrkor.

Sedan handlade det om skattepolitik och likheter och olikheter med Alliansen. Åkesson fick frågan om SD kan stödja Alliansens budget.

– Det finns avgörande skillnader mellan Allianspartierna. Vi är en garant mot att de borgerliga inte kommer att dra för långt högerut, säger Jimmie Åkesson.

”Måste återskapa en nationell identitet”

Ideologi och Sverigedemokraternas fokus på svenskhet, sedan.

– Vi måste återskapa en nationell identitet i vårt samhälle. Så är det inte idag. Vi har ett segregerat samhälle, säger Jimmie Åkesson.

Men att assimilera sig i ett samhälle är svårt, säger Jimmie Åkesson. SD vill inte kräva att alla ska vara ”100 procent svenska”, men däremot ska man sträva efter det.

– De som kommer hit i vuxen ålder ska sträva efter att göra sina barn till svenskar. Man ska ta kvinnor i hand och inte kunna få valinformation på sitt eget språk, förklarar Åkesson.

Kan man betrakta sig som svensk om man vill ha böneutrop, frågar programledarna.

– Nej, jag har svårt att se att det går, säger Åkesson. 

”Lägger upp mina källor på Facebook”

När det handlade om klimatpolitiken förde Jimmie Åkesson fram poängen att det är mer effektivt att andra, fattigare länder, drar ned sina utsläpp än att Sverige gör det.

Ni sparar 3,5 miljarder kronor på investeringar i miljöbudgeten?

– Vi satsar en halv miljard på internationella klimatsatsningar, vi satsar på innovationer som kan hjälpa de fattiga länderna. Sammanlagt handlar det om en miljard.

Subventionerade elcyklar och klimatångestkurser är ingen effektiv politik, raljerade Jimmie Åkesson.

– Jag är helt säker på att mina klimatsatsningar är mer effektiva än regeringens satsningar. Jag lovar att jag ska kolla och lägga upp källor på min Facebook redan ikväll, säger Jimmie Åkesson.

Vill omförhandla flyktingavtal

Människor ska inte släppas in till Sverige för att söka asyl. Man ska avvisas direkt eller sättas i specialförvar, säger SD-ledaren.

Sverige är det land i vår del av världen som har fått mest problem av asylinvandringen, enligt Jimmie Åkesson som tycker att de rådande flyktingavtalen bygger på hur Europa såg ut efter andra världskriget.

− Om det är så att politiker för länge sedan i Sverige har slutit avtal som kraftigt missgynnar Sverige – det klart att vi måste omförhandla de avtalen, jag ser inget kontroversiellt i det, säger Jimmie Åkesson.

Pressades om frihandel

En tittare frågade Jimmie Åkesson om han kan garantera frihandel i fall Sverige lämnar EU, vilket Sverigedemokraterna vill göra.

– Jag kan garantera att vi kommer att handla med EU-länder även om vi lämnar medlemskapet men hur det kommer att se ut är en förhandlingsfråga, säger Jimmie Åkesson.

– Jag som sitter i Sveriges riksdag har mindre makt över svensk lagstiftning än en fransk politiker som jag inte kan välja, säger Åkesson som förklaring varför han vill omförhandla svenskt EU medlemskap.

Åkesson fick frågor om Expressens avslöjande, att många medlemmar har ett nazistiskt förflutet.

– Såvitt jag förstår är det mesta som saker gjort i slutet av 90-talet – vi kan ju inte veta det. I såfall får man berätta det, och gör man det, då är ju det till ens fördel. Men gör man inte det så ligger det en i fatet, för då har man ju dolt det, säger Jimmie Åkesson.

Så till sist – kan Sverigedemokraterna stödja en Alliansregering?

– Om Ulf Kristersson kommer med mitt valmanifest och säger att "det här var jäkla bra, vi tar det rakt av", då kan han köra på det. Men det är under de förutsättningarna, i princip.

Kupp innan – debatt efter

Inför programmet kuppade SD-ledaren in ett uttalande om att Stefan Löfven ljuger – eller har ”tappat det fullständigt”, när det gäller två olika S-utspel; att SD vill införa marknadshyror och avskaffa det kommunala utjämningssystemet.

Efter utfrågningen kommer debatterade Jimmie Åkesson EU mot Moderatprofilen Carl Bildt i SVT:s Agenda.

1 av 5 | Foto: Urban Andersson
ARTIKELN HANDLAR OM