Lööf gör comeback – slår tillbaka mot Kinberg Batra

avPär Karlsson

Anna Kinberg Batras besked var tydligt – en regering som leds av Moderaterna kommer inte att sänka ingångslöner via lagstiftning.

Men C-ledaren Annie Lööf, som i dag gör comeback efter sin föräldraledighet, slår tillbaka.

– Allting finns självklart på förhandlingsbordet, säger hon.

Efter sju månaders föräldraledighet med sin dotter Ester är C-ledaren Annie Lööf från och med i dag tillbaka på jobbet. Under hennes frånvaro har Anders W Jonsson vikarierat.

– Det är lite blandade känslor. Ester är väldigt charmig just nu, så det är lite sorgset i hjärtat att föräldraledigheten är slut, säger Annie Lööf.

Hon säger samtidigt att hon är "väldigt taggad" på att komma tillbaka även om hon återvänder i en svår politisk tid.

– Det är en orolig omvärld som sätter fokus på frågor kring trygghet, säkerhet och inte minst integrationen i Sverige. Det kräver handlingskraft, ansvar och en stor aktivitet av de politiska partierna.

Vad har du saknat?

– Å ena sidan har det varit fantastiskt härligt att få möjlighet att vara hemma med Ester, å andra sidan har det hänt så oerhört mycket under samma tid som givetvis har skapat en frustration hos mig att inte kunna vara i politikens centrum.

Vad återvänder du till för politiskt landskap?

– Det har varit ett halvår som har präglats ganska mycket av panikåtgärder och akuta krisåtgärder från regeringen. Nu krävs det en insikt om att vi behöver göra större reformer för fler jobb och för fler bostäder. Annars har vi en social utmaning som heter duga under de kommande åren i Sverige.

Tappat i opinionen

Sedan Annie Lööf pausade från politiken har C tappat i opinionen, visar mätningarna från Aftonbladet/Inizio. I den senaste har man stöd av 6,7 procent.

Hur mår ditt parti?

– Det mår bra, vi ligger på eller strax över vårt valresultat, vilket är bra relativt sett om man tittar på hur det brukar se ut i mellanvalsperioder för oss.

Under henne frånvaro har det också skakat en del i Allianssamarbetet. Nyligen slog M-ledaren Anna Kinberg Batra fast att hon helt stänger dörren för att lagstifta om sänkta ingångslöner på arbetsmarknaden. Det fick Liberalernas partiledare Jan Björklund att gå i taket. Han sa att Kinberg Batra bröt mot en allianstradition om inte ge definitiva ultimatum före förhandlingar.

Slår tillbaka mot AKB

C har länge drivit frågan hårt om sänkta ingångslöner som ett medel, om inte fack och arbetsgivare kommer överens, för att unga och invandrare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Även Lööf säger att frågan är långt ifrån färdigdiskuterad, oberoende av vad Kinberg Batra sagt.

– Det är ett givande och tagande i Alliansen och den tradition vi haft är att alla ska vinna och bidra. Det kan mycket väl landa i M:s önskan om att inte skapa en mer flexibel arbetsmarknad men då har vi vunnit andra vinster i den förhandlingen. Allting finns på förhandlingsbordet.

I onsdags skrev Alliansen på DN Debatt att ni ska gå till val tillsammans. Varför då, är inte det en självklarhet?

– Efter valet tillsatte Alliansen gemensamt en grupp som skulle utvärdera samarbetet. Nu var den klar och slutsatserna presenterades. Vi har bestämt att vi ska utveckla varje parti enskilt men också att vi gemensamt ska ta fram en reformagenda som möter de frågor som människor ställer sig. Här var vi inte tillräckligt duktiga inför valet 2014. Alliansen som gemensam kraft behöver nu ta sig i kragen och påbörja det arbetet inför nästa val. Det tycker jag var ett viktigt besked.

Hur kommer väljarna märka att du är tillbaka på jobbet?

– Tanken är att min återkomst ska handla om det som varit mitt signum under en lång tid, nämligen ansvar och handlingskraft i en tuff tid och att förena starka värderingar med handlingskraftiga reformer.

I samband med din återkomst släpper ni en film där Anders W Jonsson sitter och slöar på ditt kontor innan du kliver in och styr upp läget. Varför då?

– Det är en film med glimten i ögat och en överlämning av ordförandeklubben från Anders W Jonsson till mig. Anders har gjort ett eminent jobb med att leda Centerpartiet och vi vill med den här filmen markera att jag nu är tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM