Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven tycker M-ledaren ska prövas nästa gång

Kritiserar M och KD: ”Ger SD avgörande inflytande”

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

Kenan Habul

SAMHÄLLE

Riksdagen ska rösta om Stefan Löfven på fredag, då han själv är på EU-möte.

Om han röstas ned tycker Löfven att M-ledaren Ulf Kristersson ska prövas nästa gång – eftersom M/KD:s budgetreservation ska gälla.

– Det är logiskt att pröva den som leder den konstellation som får igenom sin budget, säger Löfven.

Samtidigt avslöjar han att han kan göra mer på arbetsmarknadens område – för att blidka Annie Lööf.

Talman Andreas Norlén vill att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister på fredag. Men Löfven själv är på EU-möte. Detta eftersom han fortfarande är statsminister i övergångsregeringen som styr fram till dess en ny regering har utsetts.

Stefan Löfven själv verkar inte tro särskilt mycket på möjligheten att han ska utses till statsminister på nytt på fredag.

– Händer det inget dramatiskt kommer regeringsfrågan inte att lösas på fredag heller, säger han.

Kan gå längre för Lööf

Löfvens försök att bilda en mittenregering med MP med stöd av C och L föll i måndags när C-ledaren Annie Lööf meddelade att hennes parti kommer att rösta nej till S-ledaren som statsminister. Som skäl angav Lööf bland annat att Socialdemokraterna inte hade sträckt sig tillräckligt långt i politiska eftergifter, särskilt inom arbetsmarknadens område.

Löfven menar dock att S kan gå ännu längre.

– Att införa nya anställningsformer som innebär att människor får 70 procent av lönen är inte rätt väg att gå, men vi behöver göra mer för att ungdomar och nyanlända ska få en väg in på vår arbetsmarknad. Det kan innebära löner som ligger lägre i en ingångsfas. Vi är redo att göra mer, säger han.

Ger SD ”avgörande inflytande”

Ännu en gång kritiserar Löfven dessutom Moderaterna och Kristdemokraterna vars budgetreservation röstades genom med Sverigedemokraternas hjälp. Han menar att partierna nu ger SD ”avgörande inflytande” över svensk politik.

Vad som ska ske efter fredag, om Löfven röstas ned, menade S-ledaren är upp till talmannen att avgöra. Men han tycker själv att det är ”logiskt” om Ulf Kristersson blir den som prövas i en tredje statsministeromröstning.

–  Det är rimligt och logiskt att pröva att den som leder den konstellation som får igenom sin budget också ska få försöka bilda regering.

Avgörs i fjärde omgången?

Om också ett fjärde försök röstas ned blir det automatiskt extra val (nyval). Därmed har det betydelse i vilken ordning talmannen Andreas Norlén lägger fram partiledarna till omröstning.

Den som prövas i fjärde och sista omgången anses ha störst chans att vinna eftersom partierna inte vill ha något extra val.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Löfven föreslås som statsminister – kommer röstas ner

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven

Andreas Norlén

AB Voice

Ulf Kristersson

Annie Lööf