Juholts svek mot partikamraten

Nyblivna svenska medborgare som begått brott ska kunna utvisas.

Det förslaget stöttade Håkan Juholt – tills det kritiserades häftigt och gjorde avbön, uppger riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S).

Nu kommenterar s-ledaren skandalen för första gången.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) föreslog att den som blir svensk medborgare ska få en prövotid och att Sverige ska kunna utvisa nyligen svenska medborgare om de begått brott.

Riksdagsmannen Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, ställde sig bakom förslaget.

Han var inte ensam.

Juholt gav grönt ljus

Offentligt tog Socialdemokraternas ordförande, Håkan Juholt, avstånd från Reepalus förslag.

Men bakom strålkastarljuset tog han en helt annan ställning, enligt partiets riksdagsledamot Maryam Yazdanfar. Hon uppger till Dagens Arena att Juholts stab gett förslaget grönt ljus.

– Ja, så var det. De hade ringt till Håkans stab och han (Morgan Johansson) hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget, säger Maryam Yazdanfar till Dagens Arena.

Morgan stod ensam

Förslaget mötte kritik i samma stund det offentliggjordes. Då tog Juholt avstånd.

Maryam Yazdanfar satt med på ett internt möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen då Johansson berättar att han svikits av partiledaren Håkan Juholt.

Morgan Johansson fick ensam ta skammen från kritikerna.

– Han var väldigt ledsen. Men jag hade ändå förväntat mig mer av en person med hans erfarenhet, säger Maryam Yazdanfar till Dagens Arena.

Hon tycker att även Johansson har ett personligt ansvar. Håkan Juholt däremot borde vara skarp och tydlig i en sådan här principiell fråga.

– Det är för mig oerhört problematiskt, säger Maryam Yazdanfar.

"Jag har aldrig tyckt så"

I talarstolen under dagens partiledardebatt var Juholt mycket tydlig:

”För mig är alla medborgare lika mycket värda” sa han i en replik till Jimmie Åkesson (SD). Utanför Grand hotell i Stockholm vid 16-tiden i dag fångar Aftonbladets reporter Håkan Juholt för en kommentar.

Hur ser du på Morgan Johanssons utspel?

– Temporärt eller andra klassens medborgarskap är inte på något sätt acceptabelt. Jag noterade också att socialdemokraternas talesperson nämnde att detta korrigerades fort, säger Håkan Juholt.

Kom den här idén från dig?

– Nej, den kom verkligen inte från mig. Jag har aldrig tyckt så, säger Juholt innan han går in i hotellet för att delta i Stora Chefsdagen.

Socialdemokraternas kris | Aftonbladet
Publisert: