Bluffade – med bostadsbidraget

Uppdaterad 2011-11-07 | Publicerad 2011-10-07

Lät riksdagen stå för hela hyran – nu måste Juholt betala tillbaka

I flera år har Håkan Juholt låtit riksdagen stå för hela hyran i Västertorp – trots att han delar fyrarummaren med sin sambo.

Nu tvingas S-ledaren betala tillbaka en stor del av pengarna.

Nu kan han krävas på minst 160 000 kronor.

”Först blev han kär i Åsa. Sedan i Västertorp.” Så skrev Dagens Nyheter nyligen i en artikel om Håkan Juholts passion för Stockholmsförorten.

Liksom många riksdagsledamöter har S-ledaren två bostäder, en permanent på hemorten och en för övernattning i Stockholm under arbetsveckorna.

Men i Håkan Juholts fall är situationen speciell. Han är folkbokförd i Oskarshamn – men bor mest i en hyresfyra på 100 kvadrat i Västertorp tillsammans med sin sambo Åsa Lindgren.

Hon ägde lägenheten när de träffades och är den enda som är skriven där.

Lägenheten har Juholt anmält som ”övernattningsbostad” till riksdagsförvaltningen, utan att tala om att också hans sambo bor där.

Har bara rätt till halva

Aftonbladets granskning visar att Håkan Juholt har tänjt på riksdagens regler för vad som är tillåtet under lång tid.

En riksdagsledamot som har en övernattningslägenhet som delas med någon annan, har bara rätt till halva hyran och halva elbidraget.

Men en kontroll drygt två år tillbaka, från juni 2009 till i dag, visar att S-ledaren låtit skattebetalarna stå för hela hyran hela tiden, trots att även Åsa Lindgren stått på avierna från fastighetsbolaget Heba.

Ville ha mer pengar

Varje månad har Juholt kvitterat ut 6 571 kronor till hyra och hundra kronor till hushållsel från riksdagen, visar dokumenten. Det har gett honom cirka 180 000 kronor fram till i september i år och är dubbelt så mycket som det hade kostat om sambon stått för hälften.

Enligt dokument som Aftonbladet tagit del av måste Juholt betala tillbaka minst 90 000 kronor.

Men enligt tidningen Riksdag & Departement ska dock Juholt betala tillbaka minst 160 000 kronor, för ersättningar han fått sedan februari 2007.

– Det är för sin egen övernattning ledamoten får ersättning. Bor man med någon delar man vanligen på hyran, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen.

Håkan Juholts boendesituation upptäcktes när han den 13 september i år på nytt skickade in en blankett om hyresersättning. Han ville ha 7 255 kronor i månaden, eftersom hyran för lägenheten har höjts och en p-plats tillkommit.

Men då slog förvaltningen bakut och kontaktade Juholt och ifrågasatte om han verkligen bodde själv i fyrarummaren.

När Aftonbladet söker S-ledaren för en kommentar blir vi uppringda av partiets kanslichef Sven-Eric Söder, som skött förhandlingarna med riksdagsförvaltningen.

– Vi har haft en dialog i några veckor om det här. Reglerna är inte alldeles solklara, säger han.

Delade bostad i fem år

I går – efter att Aftonbladet ställt frågor om hyresbidraget – enades man om ett beslut.

– Håkan ska betala tillbaka. Han vill göra rätt för sig, säger Söder och poängterar att det är S-ledaren själv, inte partiet, som står för notan.

Hur mycket han måste betala är oklart, det ska utredas vidare. Klart är dock att Juholt delat bostad med sin sambo i fem år.