Skattesmällen

avNiklas Eriksson, Richard Aschberg, Anders Munck

SAMHÄLLE

Nu blir avdraget ett fall för Skatteverket

FELAKTIGA UPPGIFTER Håkan Juholt sökte och fick skatteavdrag för dubbelt boende på 57 108 kronor för taxeringsåret 2009. Men uppgifterna baseras på det felaktiga bostadsbidrag som S-ledaren fick.

Håkan Juholt redovisade felaktiga uppgifter även till Skatteverket om sitt boende.

Avdraget han gjorde för två år sedan är dubbelt så stort som det borde vara.

– Vi får pröva det här ärendet på nytt, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
”Vi får pröva det här ärendet på nytt”, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

S-ledaren Håkan Juholt lät skattebetalarna stå för hela hans och sambons hyra sedan 2007 – trots att han bara hade rätt till halva beloppet. Det får konsekvenser även hos Skatteverket.

Handlingar som Afton-bladet tagit del av visar att Juholt sökte – och fick – skatteavdrag för dubbelt boende på 57 108 kronor för taxeringsåret 2009. Men uppgifterna baseras på det felaktiga bostadsbidrag som S-ledaren fick från Riksdagsförvaltningen.

Ny kontroll

Juholt har alltså lämnat fel uppgifter även till Skatteverket. Eftersom bidraget skulle varit hälften så stort måste även avdraget halveras, enligt Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

– Så är det. Vi behöver en ny kontrolluppgift från Riksdagsförvaltningen. Sedan får vi pröva avdraget på nytt, säger han.

Men de felaktiga uppgifter Juholt lämnat till Skatteverket leder inte till några ekonomiska konsekvenser för honom.

– Det blir ett nollsummespel. Eftersom både inkomsten och avdraget minskar blir det inga andra ekonomiska skadeeffekter för Juholt. Men vi vill självklart att uppgifterna ska vara korrekta, säger Björne Sjöqvist.

Handlingarna från Skatteverket visar även att Juholt först glömde att redovisa avdraget både för bostaden och för en studieresa till Washington 2009 och i stället gjorde det senare i en komplettering. När det gäller resan påpekar Skatteverket att Juholt inte redovisade några kvitton – men beviljar avdraget på 13 875 kronor i alla fall.

Fick avslag 2003

För övriga år sedan 2007 har Aftonbladet inte kunnat kontrollera hur Juholt har skött sina avdrag eftersom hela deklarationen inte är en offentlig handling.

Men 2003 fick han också bakläxa av dåvarande Skattemyndigheten. Han gjorde då avdrag i deklarationen som han inte kunde styrka enligt skattenämnden i Kalmar, skrev Barometern.

Bland annat avslogs avdrag på runt 16 000 kronor för till exempel representation och tidningar som inte kunde styrkas:

– Jag handlar hemma i Pressbyrån i Oskarshamn. Där får jag väl begära kvitto när jag köper Göteborgs-Posten och andra tidningar som kan vara aktuella för mig i mitt jobb i fortsättningen, sa Juholt till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM