Vinster i välfärden

Sjöstedt irriterad över Löfvens Alliansflirt

avPär Karlsson

Nästa helg samlas Socialdemokraterna för kongress.

Samtidigt har Vänsterledaren Jonas Sjöstedt retat upp sig på Stefan Löfvens försök att flirta med Allianspartierna i budgetfrågan och vinster i välfärden.

–  Jag är allvarligt bekymrad över hur socialdemokratin svajar, säger han och jämför samtidigt Alliansens agerande med en Monty Python-sketch.

1 av 3

Nästa lördag inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg, där partiet ska besluta om vilken politik man ska gå till val på nästa år. Inför samlingen har Allianspartierna på olika sätt hotat att fälla eller stoppa delar av regeringens budget.

Det har fått statsminister Stefan Löfven (S) att kräva av sina motståndare att de ska sluta obstruera och i stället öppna för förhandlingar kring budgeten. Även i frågan kring vinster i välfärden har regeringen tidigare öppnat upp för samtal över blockgränsen.

Beskeden har retat upp V-ledaren Jonas Sjöstedt, vars parti har ett samarbete med regeringen i båda frågorna.

–  Det förvånar mig att många socialdemokrater är så intresserade av att göra upp med borgerliga partier. Om man jämför det man får med oss, en välfärd att lita på och större rättvisa, med Annie Lööfs sänkta löner och Jan Björklunds höjda hyror, är jag rätt övertygad om att de rödgröna väljarna vill ha det första, säger han.

”Det visar på kluvenheten”

Han vänder sig kraftigt emot det han kallar för Löfvens ”ogenerade flörtande med borgerligheten”.

Sjöstedt poängterar också att parterna har kommit överens om att stoppa vinstjakten i välfärden, vilket är en grund för att V ska förhandla fram en budget med regeringen. Utan det stödet skulle Löfven få svårt att sitta kvar som statsminister.

–  Jag tror att deras agerande är en del av det politiska spelet, men det visar kluvenheten som finns i socialdemokratin. Delar av den har varit för privatiseringspolitiken och vill inte beskatta Sveriges miljardärer hårdare. Men det här är ett politiskt vägval som jag tycker är tydligt inför valet 2018. Någonstans får man bestämma sig för vilken politisk väg man ska gå, säger Sjöstedt.

Löfven har under lång tid sagt att det krävs mer blocköverskridande samarbete för att det ska kunna skapas stabila politiska majoriteter i Sverige.

Men Sjöstedt håller inte med om det heller.

Han jämför i stället Alliansen och deras besked i budgetfrågan med en sketch i Monty Python.

– Där springer människor utan lokalsinne 100 meter, de bara irrar runt. Borgerligheten är i dag så långt ifrån politisk stabilitet som man kan komma. Det är inte stabilitet. Det är en ren motsägelse att försöka bygga stabilitet med det som håller på och krackelerar

Just nu pågår förhandlingar mellan regeringen och V om det lagförslag kring vinster i välfärden som är planerat att läggas på riksdagens bord i höst. Inför S-kongressen kräver nu Sjöstedt att partiet håller sig till den uppgörelse man har med V om att få bort vinstjakten i välfärden.

Är allvarligt bekymrad

S-ledningen har inför kongressen signalerat att man kan tänka sig att fokusera på vinsterna i skolan och låta de andra områdena vila.

–  Jag är allvarligt bekymrad över hur socialdemokratin svajar, framför allt när det gäller sjukvården. Det beror på dagsformen vad regeringen säger. Ena dagen kan man säga att vinstintresset är helt oacceptabelt. Nästa dag verkar det som att man inte vill göra något kring sjukvården. Det verkar som om de inte riktigt bestämt sig och inte vet vad de vill.

Samtidigt är Sjöstedt fullt medveten om att det finns en stabil majoritet emot vinstbegränsningar i riksdagen, bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Men trots att man med stor sannolikhet skulle förlora en omröstning så vill Sjöstedt lägga fram förslaget.

–  Då finns det ett konkret förslag som väljarna avgör på valdagen. Då är det här till väljarna att avgöra. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få igenom det här, men jag är inte övertygad om när. Men en sak är säker, man vinner aldrig om man inte vågar.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM