Lovar att ersätta föräldrar – om skolorna stänger

Regeringen står redo att slopa nuvarande krav för att få rätt till tillfällig föräldrapenning vid vab.

Åtgärden är till för föräldrar som skulle tvingas stanna hemma och ta hand om sina barn om skolorna stänger.

– Vi kommer inte att tveka att agera när det handlar om att säkerställa den ekonomiska tryggheten för människor, säger Ardalan Shekarabi (S).

Om regeringen skulle besluta att stänga för- och grundskolorna till följd av cornonavirusets spridning skulle mängder av föräldrar inte kunna arbeta, då de i stället skulle behöva ta hand om sina barn.

Det skulle kunna bli ett hårt slag ekonomiskt för många familjer.

Nu meddelar regeringen att man, för att förhindra en sådan utveckling, står redo att slopa de krav som finns för att få rätt till tillfällig föräldrapenning som betalas ut vid vård av barn, vab.

Ersättningen betalas, med vissa undantag, vanligtvis ut när man måste vara hemma med sjuka barn under 12 år.

På dagens regeringssammanträde fattades ett beslut som innebär att regeringen ber riksdagen om lov att få göra de undantag som krävs lagmässigt.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Ändrar reglerna om skolorna stänger

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är tydlig med att det i dagsläget inte finns några planer på att stänga landets skolor.

– Men om vi skulle hamna i ett sådant läge kommer staten säkerställa att vi löser den ekonomiska tryggheten för de familjer som påverkas av ett eventuellt sådant beslut, säger han.

– Det vi har fattat beslut om i dag ger möjlighet för regeringen att göra undantag från bland annat de krav som finns när det gäller rätten till tillfällig föräldrapenning, det som kallas för vab.

Han säger att regeringen just nu förbereder sig på alla möjliga scenarier.

– Därför har vi också fattat ett regeringsbeslut om ett bemyndigande från riksdagen så att vi kan göra undantag från lagstiftningen.

Den senaste tiden har flera förändringar skett på grund av corona - och det snabbt. Karensavdraget har slopats och kravet på läkarintyg för rätt till sjuklön från åttonde dagen har tagits bort.

Dessutom har kravet på läkarintyg vid vab den åttonde dagen tagits bort och staten har tagit över sjuklöneansvaret från företagen de första 14 dagarna.

”Vidtar åtgärder för att ha beredskap”

Hur mycket förändringarna kan komma att kosta, om det skulle bli aktuellt med skolstängningar, har Shekarabi ännu inget svar på.

– Vi kommer återkomma med alla detaljer. Det är värt att återigen understryka att det i det här läget inte är aktuellt med skolstängningar. Det vi gör är att vi vidtar åtgärder för att ha beredskap.

Den senaste tidens arbete kring förändringarna av den tillfälliga föräldrapenningen har skett i nära samarbete med oppositionen.

– Vi har kontinuerlig dialog med socialförsäkringsutskottet i riksdagen. Jag vill passa på att framföra ett stort tack till de partierna i riksdagen och hylla den här samarbetsanda som finns närvarande i svensk politik.

Enligt planen ska riksdagen rösta igenom frågan den 2 april.

 

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE